Kotipirtti ry Tampereelta vietti 15 -vuotisjuhlia

Kotipirtti ry:n aktiivipiha, Tampereen Tesomalla

Jos vanhoja ihmisiä ei olisi, ei olisi järjestöjen tuottamia palveluja, ei olisi heitä hoitavia työntekijöitä, eikä hallitusta järjestöjen suuntaa luotsaamassa. Jos vanhoja ihmisiä ei olisi, ei Suomessa olisi toimivaa hyvinvointia, ei kunnallisia palveluja, ei yksityisiä, eikä hallituksia suuntaa päättämässä. Vanhat ihmiset ovat liikkeelle paneva voima.

Tampereen Tesomalla sijaitseva Vallin jäsenyhdistys Kotipirtti ry vietti 15-vuotisjuhliaan Käräjätörmällä tänään 25.8.2016. Mukana juhlassa kuultiin runsaasti kiitoksia niin omaisilta, vapaaehtoisena toimivilta, työntekijöiltä kuin vieraiden joukostakin. Ikääntyneiden asukkaiden kiitokset lämmittivät kuulijakuntaa erityisesti. Asukkaiden puheen pitänyt ”alkuperäisasukas” Tuovi Karjalainen (94 v.) mainitsi, että Kotipirttiin pääsi 15 vuotta sitten, kun oli itse omatoiminen. Nyt asukkaaksi tulee aikaisempaa huonokuntoisempia vanhuksia. Erityiskiitoksensa hän antoi työntekijöille, jotka ovat aina hyväntahtoisia, auttavaisia ja hyvän asenteen omaavia.

Omaisten puheenvuorossa Tiina Kivelä toi esiin, että hänen omaisensa hoitopaikaksi Kotipirtti valikoitui monessa paikassa käynnin seurauksena. Ensivaikutelmana saatu tunne siitä, että täällä on hyvä ilmapiiri ja aktiivista toimintaa asukkaille, auttoi valitsemaan Kotipirtin palvelutalon hoitopaikaksi.

Juhlaohjelma oli monipuolinen
 sisältäen musiikkia, laulua ja tanssia. Eri ikäryhmät, jotka virkistävät ja toimivat vapaaehtoisina Kotipirtissä, toivat esityksillään hauskuutta sekä osaamista esiin. Työntekijöiden luovuus pääsi esiin Kari Tapion 15 kesää kappaleen uuden sanoituksen myötä. Lähiön paras paikka tämä on, kertosäe vahvisti kaikille juhlissa syntynyttä kuvaa Kotipirtti ry:n 15 toimintavuodesta.

Juhlapuheen piti
 Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenjohtaja Vappu Taipale, jonka viesti kuulijoille oli, että jokaisella ihmisellä on oltava sitä mitä hän tarvitsee. Ihmisiä ja ihmisten välittämistä ja siitä syntyvää vuorovaikutusta. Hän mainitsi puheessaan, että YK:n pääsihteerin mukaan väestön vanheneminen on ihmiskunnan suurin voitto. Vanhoilla ihmisillä on perinne ja ne tarinat, joista me nuoremmat voimme ottaa mallia mm. selviytymisessä. Puheensa lopuksi Taipale viittasi koivuun, joka Kotipirtin pihalle istutettiin 15 vuotta aikaisemmin. Se on kuin peruskuva siitä, että elämä on kasvua, ihmiset voivat kasvaa, toiminta voi kasvaa ja sen voimme tehdä yhdessä, linnunlauluja koivunoksilta kuunnellen.

Kotipirtti ry on myös ajassa ja tulevaisuudessa kiinni. Uusittu strategia ulottuu vuoteen 2030 ja sinne tähdätään laajennushankkeella. Tampereelle (kuten muuallekin Suomeen) tarvitaan uusia asuinratkaisuja ikääntyneille, eri sukupolvia yhdistäviä asuinratkaisuja ja uudenlaista kyläkulttuuria lähiöelämän tilalle. Kotipirtin seuraavat viisi vuotta tulevat olemaan vahvasti tulevaisuuteen panostavia, totesi puheessaan Kotipirtti ry:n puheenjohtaja Arja Ojala. Käräjätörmä saa tulevien vuosien aikana monisukupolvisen yhteisökylän.

Lisätietoa
 Kotipirtti ry:n ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) yhteishankkeesta täältä ja Kotipirtti ry:stä täältä.

Päivän sloganiksi voidaan muodostaa juhlapuheissa esiin nostettu ajatus,

”Hävittäminen on nopeaa, rakentaminen hidasta”.

Lämpimät kiitokset juhlista toiminnanjohtaja Kaija Kalliselle ja koko Kotipirtti ry:n väelle!

Tampereella 25.8.2016
Anu Kuikka