Asia: VN/25525/2023
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry kiittää lausuntopyynnöstänne.
Demokratian ja osallistumisen edistäminen on aina, mutta erityisesti tässä ajassa tärkeä, ja läpileikkaava tehtävä, joka valtioneuvostolla on. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa ”Suomi edistää kaikessa toiminnassaan demokratian, kansalaisyhteiskunnan, perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltion periaatteita. Hallituksen tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, osallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa”. VALLI ry katsoo, että tässä tehtävässä yhteistyö kansalaisjärjestöjen kanssa on keskeistä. Ilman kansalaisjärjestöjen vahvaa panosta osallisuus vähenee ja eriarvoisuus lisääntyy. Ihmiset tarvitsevat sekä yhteisö- että yksilötasolla luottamusta siihen, että niillä / heillä on aito vaikuttamisen mahdollisuus. Näköalattomuus ei ole toivottu asia, se vähentää myös luottamusta. Kansalaisjärjestöstrategiassa linjataan kansalaisyhteiskuntavisiosta. Nyt pitäisi saada päivitettyä tilannekuva kansalaisyhteiskunnan merkityksestä 2030- luvun Suomessa suhteessa järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan nykyiseen kapasiteettiin ja resursseihin. Tätä vision muodostamista on tehtävä yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa.
Tässä periaatepäätösluonnoksessa on haluttu huomioida ensisijaisesti lasten ja nuorten osallistumisen edellytyksiä. VALLI ry katsoo, että se on tärkeää. Sen lisäksi ikääntyneiden ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten (esim. työttömyys, puutteellinen suomen kielen taito, vammaisuus) tarvitsevat erityistä huomiointia, jotta he tosiasiallisesti kykenevät osallistumaan erilaisiin keskusteluihin ja päätöksentekoon. Vaaleissa äänestäminen saattaa jäädä ikääntyvillä ihmisillä väliin, jos heillä ei ole esim. kyytiä kulkea äänestyspaikalle. Tämä on haasteena erityisesti maaseudulla. Kotiäänestysmahdollisuudesta tulisi olla enemmän tietoa saatavilla, ja tätä mahdollisuutta tulisi myös tarjota sitä tarvitseville.
Digitaalisten vaikuttamiskanavien tulee olla myös ikäystävällisiä. Tässä korostuu kognitiivisesti saavutettavat digisisällöt, mukaan lukien ymmärrettävä kieli. Lisäksi puutteellisesti suomen kieltä osaavien tai huonon lukutaidon omaavien osalta todellisten osallistumismahdollisuuksien parantaminen voisi tapahtua esimerkiksi kehittämällä digitaalisiin väyliin muitakin, kuin kirjoitettuun kieleen perustuvia osallistumisen tapoja. Tietoa vaikuttamismahdollisuuksista (myös digitaalisista) tulee olla saatavilla monikanavaisesti ja selkokielellä.
VALLI ry:n mukaan kirjastoverkostoa voisi hyödyntää entistä paremmin. Niitä löytyy jokaisesta kunnasta, ja ne ovat kuntalaisten yhteisiä olohuoneita. Kirjastoverkosto tulee myös elinikäisen oppimisen mahdollisuutta. Kansalaisjärjestöjen ja kirjastojen välistä yhteistyötä tulee lisätä ja kehittää siihen uusia muotoja.
VALLI ry on huolissaan siitä, kuinka tulevaisuudessa saadaan vaaleihin riittävästi ehdokkaita. Osa ihmisistä saattaa jättää asettumasta ehdolle vaalihäirinnän tai muun mahdollisen häirinnän pelossa tai ehdokkuus voi jäädä yhteen kertaan. Aktiivisen kansalaisuuden on oltava turvallista, mikä koskee myös digitaalisia kohtaamisia kampanjoiden aikana.
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry on edistänyt jo 71 vuoden ajan ikääntyvien ja vanhojen ihmisten oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia valtakunnallisesti. Tuemme toiminnassamme ikääntyneiden moninaisuutta, teknologiavalmiuksia ja kansalaistoimintaa sekä kannustamme sukupolvien väliseen yhteistyöhön. Tuomme yhdessä jäsenyhteisöjemme kanssa kuuluviin vanhustyön ja vanhojen ihmisten äänen. Luomme ja ylläpidämme alan verkostoja.