Nuoren paikka voi löytyä vanhustyöstä

Tänä syksynä päättyvä Vanhustyön Trainee -hanke on osoittanut, että hyvin monenlaiset nuoret voivat löytää itselleen urapolun vanhustyöstä. Osaava ohjaus ja toimiva ryhmä vievät eteenpäin, vaikka tiellä olisi haasteita.

Vanhustyön Trainee -hankkeen idea on yksinkertainen: vaikeasti työllistyvät nuoret ovat ryhmissä päässeet selvittämään, löytyisikö oma koulutusala ja ammatti vanhustyöstä.

Jos tässä onnistutaan, saadaan samalla kipeästi kaivattua uutta työvoimaa vanhusalalle.

Nykyinen hanke on pyörinyt Vallissa kahden vuoden ajan. Toimintaa on ollut Turussa, Keski-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Valtakunnallinen hanke on osa STEA:n Paikka auki -ohjelmaa.  

Työn tuloksia esitellään Nuorta asennetta työelämään -seminaarissa 23.10. 

“On ollut upeaa nähdä, miten nuoret, joiden elämä on ollut jumissa vuosia, ovat päässeet eteenpäin kun heitä on pikkuisen sysätty”, sanoo hankkeen suunnittelija Mari Huusko Vallista. 

“Aivan yllättävät nuoret ovat osoittautuneet todellisiksi helmiksi vanhusten parissa toimiessaan”, Huusko kuvaa. “Myös vanhuksilta ja heidän omaisiltaan on saatu innostunutta palautetta.”

Ohjattu ryhmässä toimiminen on tuonut osallistujille rutkasti lisää itsetuntoa, ystäviä, toimivan vuorokausirytmin ja selkeyttä koulutus- ja urasuunnitelmiin.

Neljässä vuodessa nuoria on ollut mukana yli 120. Huusko arvioi, että heistä kaksi kolmasosaa on hakenut tai hakemassa sosiaali- ja terveysalan koulutukseen. Joka kolmannen juuret ovat muualla kuin Suomessa, joten myös kieliharjoittelulla on ollut merkityksensä.

Vanhusalan työnantajat, jotka ovat tarjonneet nuorille työkokeilupaikkoja, ovat päässeet tuulettamaan asenteitaan. “Kokemukseni on, että ennakkoluulot vaikeasti työllistyviä nuoria kohtaan ovat näissä paikoissa vähentyneet”, Mari Huusko sanoo. “Pienillä resursseilla on tehty paljon hyvää.” 

Tutustu aineistoihin