Omaistaan hoitavat saavat tukea Kangasalla

Kangasalan palvelutalosäätiön iloisen värikkäissä aulatiloissa ja ruokasalissa kaikuu ”Kesäpäivä Kangasalla” kesän kuumimpana hellepäivänä. Ulkona on juuri niin kaunista kuin laulussa kuvataan. Sisällä on vilpoista ja koolla on paljon iloisia kasvoja.

Palvelutalosäätiön Jalmarin Koto on monen ikäihmisen viihtyisä koti. Säätiö on paikallinen kangasalalainen yleishyödyllinen toimija, jossa työtä tehdään sydämellä.  ”Meillä on työtä tehty pitkäjänteisesti ja meillä on hieno henkilökunta, josta voi olla ylpeä”, kertoo säätiön johtaja Arja Vallivaara.

Jalmarin Koto on myös monenlaisten ihmisten kohtaamispaikka. Teemakahvilat kokoavat kangasalalaisia järjestöjä ja ikäihmisiä yhteen. Omaistaan hoitavien ihmisten tukemiseen on panostettu erityisen paljon. Ohjauksen, neuvonnan, retkien ja tiedotuksen lisäksi kerran viikossa kokoontuva päiväkuntoutusryhmä on omaistaan hoitaville tarkoitettu palvelu, joita ei Suomessa muualla vielä juurikaan ole.  Omaistaan hoitavien kuntoutuspäiviin voi osallistua kuka tahansa omaistaan hoitava. Päivä sisältää yhteisen ryhmäkeskustelun, kuntosaliharjoittelun, hieronnan ja ruokailun. Omaishoidon ja lähitorin ohjaaja Tanja Pitkäniityllä on pitkä kokemus omaisten kanssa työskentelystä. Hän pitää tärkeänä, että tukea on tarjolla kaikille omaistaan hoitaville, eikä ainoastaan niille, joilla on omaishoidon sopimus. Tanja toivoo, että omaisestaan huolehtivat rohkaistuisivat hakemaan ajoissa tukea ja apua. Omaistaan hoitaville on tällä hetkellä tukea tarjolla, mm. Kela tarjoaa tällä hetkellä kuntoutuskursseja eri puolilla maata.

Järjestötaustaiset palvelutalot ja vanhusten yksiköt ovat alkaneet avautua yhä enemmän ulospäin.  Niissä järjestetään kaikille avoimia ryhmiä, retkiä ja tapahtumia sekä tarjotaan ohjausta ja neuvontaa, Yhä useammassa yksikössä toimii esimerkiksi Iloa arkeen -pysäkki. Pirkanmaalla monissa järjestötaustaisissa yksiköissä toimii Lähitori, niin myös Kangasalan Jalmarin Kodossa. Kangasalan palvelukotisäätiön Jalmarin Kodossa koordinoidaan myös paikallista vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoistoiminnan pitkäaikainen ohjaaja Kirsi-Leena Jaatinen kertoo, että Jalmarin Kodosta onkin tullut ikäihmisten ja heidän omaistensa avoin kohtaamispaikka ja työtä tehdään yhdessä toisten järjestöjen ja kaupungin kanssa. 

Marja Vuorinen
Järjestöpäällikkö
Valli ry