Päivä vapaaehtoisena -tapahtumat tuovat ikäihmiset ja maahanmuuttajat

Päivä vapaaehtoisena -tapahtumissa maahanmuuttajat kokeilevat vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten parissa. Marraskuussa Stadin aikuisopiston koordinoiman MAHTAVA-hankkeen maahanmuuttajaopiskelijat ovat vierailleet Vuosaaren Helander-kodissa. Päivät ovat olleet täynnä mukavaa tekemistä ja naurua, kun ikäihmiset ja maahanmuuttajat ovat tutustuneet toisiinsa. 

Liikuntaa ja levyraatia

Ensimmäinen Päivä vapaaehtoisena-tapahtuma lähti liikkeelle reippaalla tuolijumpalla. Fysioterapeutti ohjasi tekemään lihaskuntoa kehittävien liikkeiden lisäksi myös aivoja kuormittavia harjoituksia. Liikkeet vaikeutuivat jumpan edetessä. Tuolijumpan jälkeen päästiinkin kunnolla tutustumaan toisiimme yhteisellä lounaalla. Alkujännityksen laannuttua keskustelu vilkastui.

-Ikäihmiset olivat heti ystävällisiä ja kiinnostuneita meistä, iloitsi MAHTAVA-hankkeessa mukana oleva opiskelija.

Lounaan jälkeen päivä jatkui levyraadilla. Maahanmuuttajat olivat kukin valinneet itselleen tärkeän kappaleen ja soittivat tai lauloivat sen muille. Levyraati alkoi Somalian kansallislaululla ”Soomaaliyey toosoo”. Levyraadin aikana osa yleisöstä innostui jopa tanssimaan ja laulamaan!  Innostuneet ikäihmiset kertoivat yllättyneensä ulkomaalaisen musiikin mukaansatempaavuudesta.  

Päivää jatkettiin keilauksella Helander-kodin liikuntasalissa, jossa keilattiin jättimäisillä keiloilla. Joukkueiden jako oli seuraava: vierailijat vastaan ikäihmiset. Leikkimielisessä keilauskilpailussa kannustushuutoja sateli ja jokaiselle keilaajalle taputettiin. Päivän päätteeksi keskusteltiin kahvin lomassa mukavasta päivästä.

-Toisista kulttuureista voi oppia monenlaista vielä tälläkin iällä, toteaa kotoa käsin päivätoiminnassa viikoittain käyvä ikäihminen. Monet heistä kertoivat odottavansa innolla jo seuraavan viikon tapaamista. 

Kaikki oppivat uusia asioita
 

Myös maahanmuuttajia päivä miellytti. 

-­­­­Pidin päivästä kovasti. Ikäihmiset ovat ihania, kun he osaavat nauttia pienistäkin asioista, kertoi MAHTAVA-hankkeessa mukana oleva opiskelija. 

Päivä vapaaehtoisena -tapahtumassa mukana olleet maahanmuuttajat kertoivat tapahtuman olleen hyvä keino oppia suomen kieltä. Tosin haastetta oppimiseen toi joidenkin ikäihmisten puhuma murre tai vanhahtavat sanonnat. Tapahtumassa onnistuttiin oivallisesti rakentamaan tuttavuutta yli sukupolvi- ja kulttuurirajojen. Niin kuin monet osallistujat totesivatkin päivän aikana, erilaisuus on rikkautta ja siitä voivat kaikki oppia jotakin uutta. 

Päivä vapaaehtoisena oli osa Vallin ja Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen koordinoivaa Yhdessä-hanketta, jonka tarkoituksena on tutustuttaa maahanmuuttajia ja ikäihmisiä toisiinsa yhteisen tekemisen kautta. Tuomme Yhdessä-toiminnassa yhteen vanhustyön yhdistyksiä ja maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuusalan toimijoita. 

Aini Paavilainen

Lue lisää Yhdessä-toiminnasta