Peruskorjauksella viihtyvyyttä ja yhteistä toimintaa asumisen arkeen

Joensuulaisessa vanhusten vuokrakerrostalossa toteutettu peruskorjaus on osoittanut jo pian arvonsa asukkaiden arjessa. Talo tarjoaa kodin ja viihtyisät yhteiset tilat hyvän elämän puitteiksi. Joensuun Hoiva- ja Palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Aino Rahunen kertoo kirjoituksessaan lisää onnistuneen peruskorjauksen tavoitteista ja periaatteista sekä asukastoimikunnan toiminnasta.

Toteutimme Joensuun Hoiva- ja Palveluyhdistys ry:ssä laajan peruskorjauksen Joensuun keskustassa sijaitsevaan vuokrakerrostaloomme.  Kohde oli remontissa vuoden, ja tuona aikana taloon rakennettiin myös lisäkerros. Asukkaat muuttivat taloon viime vuoden vaihteesta alkaen. Remontti viimeisteltiin tänä kesänä, kun viimeiset ulkotyöt valmistuivat.

Yhdistyksemme tavoitteena on tarjota asiakkaillemme mahdollisimman esteetön, turvallinen ja puhdas asuintalo sekä tilaa heidän yhteiselle toiminnalleen. Olemme mielestämme onnistuneet tässä hyvin, sillä taloon on tälläkin hetkellä jonoa.

Peruskorjauksessa esteettömyys on aina haaste. Hissien, saunatilojen ja yhteisparvekkeiden uusimisella pääsimme kuitenkin jo pitkälle esteettömyyden edistämisessä. Yhteisten tilojen lisäksi asunnoissa uusittiin myös kylpyhuoneet ja keittotilat. Taloon asennettiin lisäksi automaattinen paloilmoitin- ja sammutusjärjestelmä, jotka takaavat osaltaan talossa asuvien turvallisuutta. Puhtautta ylläpidämme tupakointia ja lemmikkejä koskevilla rajoituksilla. Niinpä taloon on voinut muuttaa esimerkiksi hengityselinsairauksia potevia ikäihmisiä.

Taloon rakennettu yhteistila on osoittautunut tarpeelliseksi, ja tästä olemme erityisen iloisia. Viime keväänä asukkaiden muutettua taloon neljä ammattikorkeakoulun opiskelijaa ideoi yhdessä asukkaiden kanssa erilaisia yhteistoiminnan vaihtoehtoja. Tästä käynnistyikin vilkas ja monipuolinen asukkaiden omaehtoinen toiminta, johon puolet talon 37 asukkaasta säännöllisesti osallistuu.

Asukastoiminta ja naapuriapu ovat kehittyneet monipuolisiksi, kun asukkaat ovat tutustuneet toisiinsa. Asukastoimikunnan puheenjohtajan Margit Katteluksen mukaan talossa kokoonnutaan joka keskiviikko yhteisille kahveille juhlimaan lähipäivien syntymä- ja nimipäiväsankareita tai muuten vain juttelemaan.

Talossa asuu monenkuntoisia ikäihmisiä, ja asioita tehdään toinen toistaan auttaen. Saunotaan yhdessä, annetaan kuljetusapua ja neuvotaan toisia erilaisten käyttöohjeiden tulkinnassa.  Asukkaista löytyy myös monen alan osaajia. Esimerkiksi eläkkeellä oleva pitokokki on ohjannut perinteisten karjalaisten ruokien, kuten sultsinoiden ja vatruskoiden valmistuksessa. Yhteistilassa järjestetyssä äitienpäiväkonsertissa on tarjottu yhdessä valmistettu lounas kolmellekymmenelleviidelle henkilölle. Tämä on mahdollista, kun yhteistilan keittiössä on kahvi- ja ruoka-astiasto kolmellekymmenelle henkilölle sekä ruuan valmistuksen välineet. Lisäksi yhteistilassa on järjestetty monia muita tapahtumia.

Yhteistoiminta talossa jatkuu ja saa uusia muotoja. Syksyllä aloitetaan asukkaiden käsityökerho, johon löytyy talosta useampikin taitaja ohjaamaan toimintaa muille asukkaille.

Joensuussa 15.10.2015
Aino Rahunen
toiminnanjohtaja, YL
Joensuun Hoiva- ja Palveluyhdistys ry