Presidentti Tarja Halonen juhlimassa 65-vuotiasta Vallia Nuuttijuhlassa

Kuvassa Vallin puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen ja Vallin kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen Nuuttijuhlassa juhlimassa 65-vuotiasta Vallia.
Kuvassa Vallin puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen ja Vallin kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen Nuuttijuhlassa juhlimassa 65-vuotiasta Vallia.


Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Valli ry:n perinteisessä Nuuttijuhlassa tammikuussa juhlistettiin samalla liiton 65-vuotiasta taivalta. Juhlassa vieraili myös liiton kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen.  Hän kertoi huomanneensa ikäihmisten palvelujen piirissä olon muuttuneen vuosien saatossa: entisistä vanhainkodeista on nyt tullut palvelutaloja, joissa on tarjolla hyvin monenlaisia palveluja ikäihmisille.   
– Myös Vallin toiminta on muuttunut koko ajan ammattimaisemmaksi ja se on hyvä, sillä epävarmuus palvelutoiminnassa on lisääntynyt ja Valli tarjoaa tukea jäsenjärjestöilleen. Vallillla on lisäksi hyviä koulutuksia ja täydennystä osaamiseen, presidentti Halonen sanoo tyytyväisenä.  

Mutta mihin suuntaan liiton pitäisi kehittyä ja panostaa? Presidentti Halosen ei tarvinnut kauaa miettiä, kun hän sanoi:
– Kansainvälistymiseen. Väestö Suomessa kansainvälistyy kaiken aikaa ja meillä on entisten vähemmistöjen lisäksi aivan uusia vähemmistöryhmiä, joiden asioihin pitää toden teolla kiinnittää huomiota. 

Presidentti Tarja Halonen on Vallin Yhdessä-toiminnan Minä luen sinulle -kampanjan suojelija. Kampanjassa maahanmuuttajat toteuttavat lukuhetkiä iäkkäille ja vammaisille 25 paikkakunnalla ympäri Suomea. 

Eläkeikäinen Valli jatkaa reippaana työtään vanhojen ihmisten asialla

Alun perin Koteja Vanhuksille-nimisen liiton perusti vuonna 1953 seitsemän jäsenjärjestöä eri puolelta Suomea. Tällä hetkellä Vallilla on 69 jäsenjärjestöä, ja edelleen suuri osa niistä tekee töitä sen eteen, että vanhenevat ja vanhat ihmiset löytävät tarvitsemansa kodin tarvittavine palveluineen. 

Valli jäsenjärjestöineen kehittää ja päivittää jatkuvasti parempia toimintamalleja vanhustyön ja -palvelujen sisältöihin. Vallin visio ”Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, jossa kaikkien on hyvä kasvaa ja vanheta”, on työllemme hyvä suunnan näyttäjä. Arvostavan vanhustyön ja -palveluiden takana on aina vahva arvopohja.

Emme siis liittona jää 65 vuotiaana eläkkeelle vaan vahvasti ja rohkeasti jatkamme omien teemojen äärellä, jotka edustajakokous eli jäsenistömme on tälle strategiakaudelle päättänyt.

Vallin toiminnanjohtaja Virpi Dufvan mukaan arvokasta ja arvostavaa vanhuutta ei saa hukata, ei varsinkaan historiallisen haastavassa Sote-rakenneuudistuksessa. Vanhat ihmiset on nähtävä nyt ja tulevaisuudessa voimavarana. 

– Meidän tehtävämme on, yhdessä kaikkien vanhustyön osaajien ja tekijöiden kanssa, vanhusten asumisen ja palveluista huolehtimisen lisäksi, varmistaa iloisia hetkiä, päiviä ja vuosia jokaiselle vanhalle ihmiselle, Virpi Dufva sanoo.

Valli kiittää 65 vuodesta kaikkia jäsenyhteisöjään, nykyisiä ja entisiä luottamushenkilöitään, työntekijöitään ja toiminnassa mukana olleita vapaaehtoisia. Työ paremman vanhuuden puolesta jatkuu – yhdessä!