Ratkiriemukasta isovanhempien päivän juhlintaa tiedossa!

Valli on pitkin syksyä kannustanut kaikkia juhlimaan isovanhempien päivää lauantaina 20.10. tai muuna sopivaksi katsomanaan päivänä. Saimme tänä vuonna kumppaniksemme Oulun kaupungin ja siellä päiväkodit ja varhaiskasvatus sekä seurakunnat lähtivät mukaan keksimään monia eri tapoja juhlapäivän viettoon. Lupasimme kaikille (myös muille kuin oululaisille)  juhlistaan meille kertoneille juhlapaketin, joka sisälsi ilmapalloja ja tarroja jaettavaksi juhlavieraille. 

Ainakin 80 erilaiset juhlat tiedossa

Saimme muutamassa viikossa lähes 80 ilmoitusta, joissa kerrottiin lukuisia eri tapoja viettää juhlapäivää. Juhlia aiottiin järjestää perhepäivähoidossa, päiväkodeissa ja esikouluissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa sekä seurakunnan kerhoissa ja muussa toiminnassa. Myös muutamat yksityishenkilöt kertoivat järjestävänsä lastensa isovanhemmille juhlat. Ottipa meihin yhteyttä yksi isoäitikin, joka halusi järjestää juhlat lapsenlapsilleen ja samalla antaa ansaitun ”vapaapäivän” lasten väsyneelle äidille.

Juhlaväkeä reilusti yli 6500

Pyysimme kaikkia juhlistaan kertoneita kertomaan myös arvion siitä, kuinka moni osallistuu juhliin. Tarvitsimme tiedon siksikin, että isovanhempien päivän tarroja olisi sitten jaossa kussakin tilaisuudessa oikea määrä, ettei kukaan jää ilman. Tiedämme siis varmuudella, että isovanhempien päivän juhlintaan osallistuu  järjestävien aikuisten lisäksi yli 6500 lasta ja isovanhempaa, joissakin juhlissa mukana ovat myös lasten vanhemmat tai palvelutalon asukkaiden omaiset. Mutta mikä riemullinen määrä kohtaamisia lasten ja vanhojen ihmisten kesken! 

Vain mielikuvitus on rajana juhlajärjestelyissä

Osa juhlistaan ilmoittaneista kertoi tarkemmin tulevista isovanhempien päivän juhlista tai tavastaan viettää juhlahetkeä. Päiväkodeissa useimmiten kutsutaan lasten isovanhemmat vierailulle päiväkotiin. Lapset ovat sitä varten ehkä koristelleet tiloja ja leiponeet jotakin. Isovanhemmat saattavat nähdä valloittavia esityksiä, mutta toisaalta heidät saatetaan napata mukaan leikkeihin ja peleihin. 

Useat hoivakodit ja palvelutalot kertovat kutsuvansa puolestaan lapsia kylään: joko pyydetään asukkaiden omia lapsenlapsia käymään tai pyydetään naapuruston päiväkodin lapsiryhmiä tapaamaan vanhoja ihmisiä ja esim. laulamaan tai esiintymään jollakin tavalla. Pienten jalkojen tepsutus palvelutalon lattioilla on jo itsessään musiikkia vanhoille korville ja lasten käyntiä muistellaan vielä moneen otteeseen.

Tässäpä muutamia esimerkkejä meille kerrotuista isovanhempien päivän juhlasuunnitelmista:  

Pidämme hoitolasten kanssa grillikodassa isovanhemmille lätty-kahvikestit, jossa esitämme muutaman laulun ja tanssiesityksen. Kokoamme sinne myös näyttelyn, jonne lapset saavat tuoda kaikkea kaunista luonnosta löytyvää: kaunis kivi, keppi, käpy, lehti ym. (yritän opettaa lapsille, ettei kaikkea kivaa tarvitse ostaa kaupasta).  

Kutsumme isovanhempia kylään isovanhempien päivän alla Sadun päiväksi 18.10, ja pyydämme, että joku isovanhemmista kertoisi tai lukisi meille jonkun oman suosikkisatunsa.  

Seurakunnan lapsiperheiden Nallekahvilaan kutsutaan isovanhempia mukaan.  
 
Juhlimme torstaina 18.10. päiväkodissamme isovanhempien päivää sadun merkeissä. Sadun päivän johdattamana luomme 4-6 erilaista satuihin liittyvää toimintapajaa; esim. satujen lukupaja, pöytäteatteripaja, satujen kuvitus-/värityspaja jne. Lapset tekevät kutsukortit, jotka postitamme kirjekuoressa isovanhemmille. Juhlaan lapset leipovat piirakkaa kahvin kanssa tarjottavaksi.

Kutsumme hoitolasten kanssa isovanhemmat kylään ja juhlimme heidän kanssaan esittämällä runoja ja lauluja heille. Lauluja säestää yksi soittotaitoinen pappa. Lisäksi kaksi mummua lukee kumpikin yhden sadun ja yksi pappa kyselee arvoituksia. Lapset ovat jo maalanneet isovanhemmille leppäkerttukivet muistoksi tästä päivästä. Tarjolla lohikeitto ja kakkukahvit.

Käymme vierailulla lapsiryhmän kanssa palvelutalossa, jossa laulamme vanhuksille. Muiden lasten kanssa käymme kaupungilla kävelyllä ja jaamme itse tekemiämme hyvän mielen kortteja vanhemmille ihmisille.

Päiväkodin lapset ovat tehneet syyslehti-aiheisen kutsun isovanhemmille. Ensin ryhmissä lapsi ja isovanhempi täyttävät yhdessä ”miten ennen leikittiin” kaavakkeen, isovanhemmat tutustuvat ryhmätiloihin, jossa myös valokuvaus oman lapsenlapsen kanssa, sitten karjalanpiirakka-munavoi tarjoilu ja lopuksi kokoonnutaan koko päiväkodin yhteiseen laulutuokioon laulusaliin. 

Perhepäivähoidon lapset saavat muistella omia isovanhempiaan, voivat tuoda kuvia, kertoa mitä tykkäävät tehdä mummun ja papan kanssa. Sitten askarrellaan syystaulut, jotka postitetaan isovanhemmille.

Seurakunnan lapsiryhmät vierailevat palvelutaloissa laulamassa, tiedossa on myös päiväkerholaisten ja eläkeläiskerholaisten yhteinen hartaushetki. Isovanhempia kutsutaan mukaan perhekerhoihin sekä monen polven kerhoihin. Perhemessu, jonka jälkeen on kirkkokahvit ja mukavaa yhteistä tekemistä isovanhemmille ja lapsille. Messuun kutsutaan erityisesti isovanhempia lastenlasten kanssa.

Turun Grail Quest pelitapahtuma, jossa isovanhempien päivänä mukana myös Grey Gunners, vain eläkeläisistä koostuva Counter-Strike -joukkue. Voit tulla haastamaan heidät oman lapsenlapsesi kanssa ja sen jälkeen juttelemaan ja kyselemään mitä pelaaminen ja tietokoneen käyttö harrastuksena on antanut.