Sandra, 68 v., rehtori eläkkeellä ja Jose, 68 v., eläkeläinen, Brasilia

Miten koronavirus on vaikuttanut kotimaassasi?

Brasilia on hyvin kahtiajakautunut maa. Koronavirus on vaikuttanut raskaasti maan talouteen ja ihmisten elämään, ja vaikeuttanut äärimmäisesti köyhien elämää.  Moni kamppailee toimeentulon kanssa, eikä maan tarjoama pieni sosiaaliturva tavoita kaikkia tai riitä peruselämiseen. Koronakuolemia on etenkin köyhässä osassa Brasiliaa eikä terveydenhoito pysty vastaamaan kriisiin. Tietyt osat Brasiliassa elävät myös turismista, joka on nyt tyrehtynyt.

Miten koronavirus on vaikuttanut arkeesi?

Brasiliassa on ulkonaliikkumiskielto, ja liikkumiseen tarvitaan lupa.  Olemme siis olleet monta kuukautta kotona. Tunnemme olevamme kuin vankeja.  Käytämme kuitenkin videopuheluita sukulaisten kanssa. Aikuinen poikamme muutti kotiimme auttamaan meitä. Hän käy välillä kaupassa, ja hoitamassa tarvittavia asioita.

Millaisia ajatuksia sinulla on koronaviruksesta? 

Ikävöimme lapsenlasta sekä muita perheenjäseniä. Olo on avuton, koska emme voi tehdä mitään. Elämme päivä kerrallaan ja seuraamme uutisia lisääntyneistä koronakuolemista Brasiliassa.

VALLIn suunnittelija Nanna Vänttinen otti yhteyttä eri maissa asuviin tuttaviinsa, ja kysyi, miltä arki näyttäytyy siellä.