Stella, 68 v., rehtori eläkkeellä, Kamerun

Miten koronavirus vaikuttaa kotimaahasi?

Koronavirus on vaikuttanut syvästi maan talouteen sekä ihmisten sosiaaliseen elämään ja koulutukseen. Maassamme ihmiset kamppailevat toimeentulon kanssa.

Miten arki sujuu tällä hetkellä?

Käytämme arjessa kasvomaskia ja käsidesiä.  Ihmiset tuntuvat muukalaisilta, koska joudumme pidättäytymään sosiaalisista kontakteista ja pitämään turvaväliä. Tuntuu vaikealta, koska ei voi halata läheisiä ihmisiä tai mennä tervehtimään sairastuneita läheisiä. Maassamme on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät usko ohjeistuksia. Tämän vuoksi tautitapaukset leviävät. Maassamme on myös paljon eri arvoisuutta.

Olen käynyt itsenäisesti torilla ostamassa ruokaa. Kaupunki, jossa asun, tarjoaa naamamaskeja monille ihmisille ja torille mentäessä tarjotaan vettä ja saippuaa käsienpesuun. Asun yhdessä ison perheen kanssa, johon kuuluu aikuisia lapsia, lapsenlapsia ja sukulaisia. On vaikeaa saada kaikki ymmärtämään käsienpesun tärkeyttä ja uskomaan säännöksiä.

Millaisia ajatuksia sinulla on koronaviruksesta? 

Koronavirus on laittanut minut miettimään paljon eri ajatuksia ja käymään läpi erilaisia tunteita. Ovatko nämä lopunaikoja? Mietin, miksi tämä tapahtui nyt, vuonna 2020. Haluaako Jumala varoittaa meitä jostakin? Näyttää myös siltä, ettei tämä koronavirus ole lähtemässä mihinkään. Haluan tehdä hyvää ja kohdella läheisiäni hyvin. Siunausta teille.

VALLIn suunnittelija Nanna Vänttinen otti yhteyttä eri maissa asuviin tuttaviinsa, ja kysyi, miltä arki näyttäytyy siellä.