Teknologiasta apua kadonneiden vanhusten löytämiseen

Väestö ikääntyy ja muistisairaiden ikäihmisten määrä kasvaa kaiken aikaa. Samalla kadonneiden muistisairaiden etsinnät ovat lisääntyneet. Vallin Ikäteknologiakeskuksen 23.11.2017 järjestämässä Mummo hukassa – Apua paikannusteknologiasta? -seminaarissa pohditaan paikannusteknologian käyttöä vanhustyössä sekä myös kadonneiden ikäihmisten etsinnässä. 

Norjassa on paikannuslaitteet otettu avuksi vanhustyössä. Kansallisen hyvinvointiteknologiaprojektin projektijohtaja Kristin Standal neuvoo suomalaisia ottamaan rohkeasti paikannusteknologian avuksi:

–  Aluksi on selvitettävä, mihin tilanteeseen ja tarpeeseen apua tarvitaan. Vasta sitten suunnitellaan, mitkä palvelut ja teknologiat tukisivat parhaiten tätä tarvetta. Tarvitaan siis koko joukko yhteistyötä laitteiden käyttäjien, omaisten sekä palvelun tarjoajien kesken.   

Jotta paikannuslaitteet voitaisiin ottaa laajamittaisesti käyttöön Suomessakin, olisi mietittävä niiden käytön etiikkaa: missä vaiheessa muistisairaan ihmisen oma etu, turvallisuus, menee yksityisyyden suojan edelle. Teknologialaitteet eivät voi olla muistisairaan ikäihmisen ainoa turva arjessa pärjäämiseen, mutta esim. omaishoitajien apuna paikannuslaitteet ovat hyvin toimivia. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton toiminnanjohtaja Virpi Dufva muistuttaa, että teknologiatuotteiden pitäisi olla kaikkien apua tarvitsevien saatavilla eli joko lainattavissa tai ostettavissa kohtuulliseen hintaan.  

–  Vallin Ikäteknologiakeskus kokoaa ja jakaa tietoa ikäihmisille suunnatuista teknologiatuotteista sekä järjestää seminaareja ja koulutustilaisuuksia alan ammattilaisille sekä muille ikäteknologiasta kiinnostuneille. Mummo hukassa -seminaariin saatiin mukaan lähes kaikki Suomessa paikannusteknologiaa edustavat yritykset esittelemään tuotteitaan ja niihin liittyviä palveluita. Jotta ikäihmisten ääni saadaan kuuluviin, on yhteistyö teknologiakehittäjien kanssa erittäin tärkeää, sanoo Ikäteknologiakeskuksen kehittämispäällikkö Sanna Kaijanen.

Lisätietoja:

Vallin Ikäteknologiakeskus 
Kehittämispäällikkö
Sanna Kaijanen
Puh. 040 5081716
S-posti: sanna.kaijanen@valli.fi