Ajatuksia isovanhemmuudesta

Näin isovanhemmuus näyttäytyy minun elämässäni

Meitä ihmisiä luokitellaan lukemattomin eri tavoin. Ikä, sukupuoli, asuinpaikka, kansalaisuus, ihonväri, tulotaso, koulutustaso, uskontokunta, perhesuhteet, terveydentila jne. Kaiken tämän keskellä olemme ihmisiä, sukupolvien ketjun osasia, johon monella kuuluu isovanhemmuus. Laajasti ajateltuna käsitteeseen isovanhemmuus voi kylläkin kuulua vaikka ja mitä.

Miten isovanhemmuus näyttäytyy omassa lähiympäristössäni? Oma rakas mummoni siirtyi ajasta iäisyyteen vuonna 2007, mutta edelleenkin hän elää arjessani käytännön opein ja lausahduksin. Muistan mummoni ihanan sileän posken, jota sain silittää hänen viimeisinä hetkinään. Omat vanhempani taas ovat valtavan tärkeitä kuudelle lapsenlapselleen, joista yksi on oma tyttäreni. Tällä hetkellä elämän rajallisuus korostuu. Tyttäreni toinen mummu, 96 v., menehtyi juuri lyhyen saattohoidon jälkeen. Hänen merkityksensä omalle lähipiirilleen jää elämään vuosikymmenten muistojen kautta.

Isovanhemmuus ei kuitenkaan välttämättä liity yhteisiin geeneihin. Uusperheet ja erilaiset elämäntilanteet mahdollistavat isovanhemmuuden monin eri tavoin. Rooliin liittyy lähimmäisenä olo ja välittämisen ajatus. Eräs ystäväni on tärkeä mummitäti menehtyneen siskonsa lapsenlapsille, toinen ystäväni taas on mumma miehensä lapsenlapsille. Isovanhemmuus on eri sukupolvien välistä yhteyttä, jossa vuosikymmenten myötä roolit usein vaihtuvat. Se, joka aiemmin huolehti nuoremmastaan, siirtyy pikkuhiljaa huolehdittavaksi. Mieheni muistisairas isä, pitkän työuran tehnyt taitaja ja yhdeksän lapsenlapsen pappa, pysyy vielä jotenkin arjessa kiinni, kun me huolehdimme. Nyt on meidän vuoromme.

Isovanhemmuus liittyy myös hyvinvoinnin ajatukseen. Tässä kaikkien rakenneuudistusten keskellä mieleeni jäi lause, jonka kuulin pari viikkoa sitten: ”Hyvinvoinnin tuottamisen perusyksikkö on ihminen ja hänen lähiympäristönsä, ei maakunta tai sote.” Tämän viisaan lauseen takana on Siskot ja Simot -yhteisön toiminnanjohtaja Eero Väisänen. Tarvitsemme rakenteita ja niiden johtamista, mutta loppupeleissä olemme välittäviä ihmisiä. Pidetään huolta isovanhemmistamme ja juhlitaan yhdessä Isovanhempien päivää 17.10.2020!

Heli Väisänen

suunnittelija, VALLI ry

Lue vinkkejä isovanhempien päivän viettoon tästä linkistä!

TOP