Olen saanut isovanhemmiltani aimo annoksen lämpöä ja rakkautta

Isovanhemmat ovat syventäneet näkemystäni elämänkulusta ja sukupolvien ketjusta

Olen ollut onnekas, koska olen saanut tutustua jokaiseen isovanhempaani. Toiset olivat elämässäni nuoruuteen saakka, toiset aikuisuuteen ja isoäitini kanssa jatkamme keskustelua. Isovanhemmat ovat syventäneet näkemystäni elämänkulusta ja sukupolvien ketjusta.

Isoisäni ”ukki” oli touhukas maatilanisäntä, tarinankertoja ja metsämies. Isoisäni ”pappa” oli puolestaan urheilullinen kaupunkilainen sekä lempeä seuramies, jonka syliin oli aina helppo mennä. Hänen kanssaan harjoittelin uintia ja pyörällä ajoa.  Niin ikään isoäidit ovat olleet ainutlaatuisia omine temperamentteineen ja elämänkulkuineen. Mummin keittiöstä muistan porisevat mehumaijat ja karjalanpaistikulhot, ja mamman makuuhuoneen korut, parfyymit ja vaatteet olivat lapsena ihania aarteita.  

Sen lämmön ja rakkauden lisäksi, mitä olen isovanhemmiltani saanut, koen myös suurena lahjana erilaiset tarinat, vanhat valokuvat ja kertomukset entisajan elämästä.  Keskustelut isovanhempien kanssa ja heidän elämäntarinansa ovat myös antaneet eväitä tarkastella omaa elämänkulkuani. Olen kiitollinen perheelleni, että he ovat vaalineet läheisiä ja merkityksellisiä ihmissuhteita ja olen saanut kasvaa eri sukupolvien keskellä.

Nanna Vänttinen

TOP