ValliFoorumi tarjosi vireyttä ja iloa ikääntymiseen

Yli 20 aktiivista ja kiinnostunutta kuulijaa oli paikalla Vallin kolmannessa ValliFoorumi-illassa helmikuun puolivälissä.

”Vireyttä ja iloa ikääntymisestä” –ilta alkoi THL:n tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoman katsauksella siihen, millainen maa Suomi tutkimusten valossa on ikääntymiselle. Luoma kertoi mm. toimintakyvyn ja osallistumisen merkityksestä koettuun terveyteen ja hyvinvointiin ja totesi, että ikääntymisen myötä kokemus hyvinvoinnista muuttuu. Subjektiivinen kokemus elämänlaadusta muuttuu ikääntyessä heikommaksi.

Luoman jälkeen ”kokemusasiantuntija” Annikki Korhonen muistutti, että vanhoissa ihmisissä on valtavasti potentiaalia. Inspiroiva puheenvuoro muistutti myös, että on hyvä pysähtyä miettimään, millaisissa rooleissa ja asioissa vanhana on tärkeä, sekä pitämään huolta vanhan ihmisen parhaista ystävistä, reisilihaksista. Myös ihmisystävät ovat tärkeitä ja sosiaalisia verkostoja kannattaa silmikoida.

Illan osanottajat kiittelivät kokoontumista helähdyttävän riemulliseksi ja kertoivat mm. saaneensa rohkeutta lähteä yksin konserttiin iästä huolimatta. Toisaalta vanhenemiseen liittyvä luopuminen sai hetkittäin vakavoitumaan. Keskusteluissa pohdittiin myös niiden ikäihmisten tilannetta, jotka eivät enää itse pysty osallistumaan ja päättämään hoidostaan ja hoitopaikastaan.

Valli kiittää foorumin puhujia ja aktiivisia osanottajia.