Vallin palkitsemat vuoden isovanhemmat presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla

Vallin syksyllä palkitsemat vuoden isovanhemmat Celestine Vita-Buba (66 v.) ja Tiiu Holappa (72 v.) saivat itsenäisyyspäivän kunniaksi myös laajempaa tunnustusta: kutsun Linnan juhliin. Lue juhlatunnelmat linnasta!

Tiiu Holappa ja Celestine Vita-Buba kertovat olleensa kutsusta yllättyneitä ja iloisia. “Kutsu tuntui todella hyvältä. Olin siitä todella iloinen, kuten myös lapseni ja koko perheeni”, Celestine kertoo.

“Minulle kutsu oli kuin shokki, aivan uskomaton juttu ja todellinen yllätys! Ihmettelin vain, mikä erikoinen kirje minulle on tullut. En osannut edes ajatella, että se voisi olla kutsu Linnan juhliin”, Tiiu kertoo.

Ennakkovalmistelut virittivät juhlatunnelmaan

Naiset kertovat juhlien olleen hieno, lämmin ja iloinen kokemus. Juhliin valmistautuminen oli oma mukava urakkansa, johon he saivat apua myös lähipiiristä. Tiiu valitsi asunsa ystäviensä ja tyttärensä avulla, kun taas Celestine pukeutui Ranskasta hankkimaansa perinteiseen afrikkalaisvaatteeseen.

Juhlissa he olivat tyytyväisiä vaatevalintoihinsa ja saivat niistä runsaasti kehuja. Tiiu kertoo presidentin vaimon mekon suunnittelijan kehuneen hänen vintage-jakkuaan. ”Se tuntui tosi hyvältä”, Tiiu sanoo hymyä äänessään.

Celestine harkitsi aluksi myös suomalaisen juhlavaatteen hankkimista, mutta lopulta afrikkalaisvaate oli hänestä hyvä valinta. ”Moni kysyi mistä olen kotoisin ja mistä asuni on. Oli mukavaa, kun ihmiset arvostivat pukuani.”

Kiireellä linnaan ja kättelyjonoon!

Presidentin ja tämän puolison kohtaaminen oli naisille tärkeä osa iltaa. Automatka juhliin ei kuitenkaan sujunut ruuhkista ja tiesuluista johtuen ongelmitta, ja parivaljakko päätyi lopulta juoksemaan loppumatkan linnaan mekonhelmoja kannatellen. ”Myöhästyimme omasta saapumisajastamme, mutta kaikki meni lopulta onneksi hyvin”, Tiiu naureskelee.

Celestine kuvailee presidentti Sauli Niinistöä hyvin maanläheiseksi. ”Hän on aivan normaali ihminen. Hän on presidentti, mutta ennen kaikkea ihminen. Hän ei ole muiden yläpuolella, vaan hyvin tavallinen. Very simple. Ja presidentin puoliso myös oli todella mukava.”

Kiinnostavia kohtaamisia ja lämmin tunnelma

Vuoden isovanhemmat kävivät linnassa useita mielenkiintoisia keskusteluita. Monet olivat tienneet heidän saamastaan palkinnosta ja onnitelleet Vallin myöntämästä tunnustuksesta.

Ben Zyskowicz oli kertonut lukeneensa ilolla siitä työstä, mitä Celestine ja Tiiu vapaaehtoisina lastenhoitajina tekevät. Illan aikana naiset keskustelivat myös Jutta UrpilaisenTimo Soinin ja monien muiden heille ennestään median kautta tuttujen ihmisten kanssa. Tiiu kertoo tanssittaneensa juhlissa sotaveteraaneja ja maistaneensa linnan kuuluisaa boolia.

Naiset muistelevat ilolla illan kohtaamisia. “Linnassa oli todella lämmin ja välitön tunnelma. Kaikki olivat yhtä porukkaa, keskustelivat toistensa kanssa, tanssivat ja juhlivat. Ihmiset olivat ilman titteleitä ja tunnelma vapaa”, kuvailee Celestine linnan ilmapiiriä. “Presidentin linna on ulospäin ison ja kylmän oloinen rakennus, mutta tunnelma sisällä oli uskomattoman lämmin”, Tiiu toteaa.  

Vapaaehtoiset vanhukset esille

Kättelytilanteessa Tiiu kertoo vieneensä itsenäisyyspäivän toivotuksen lisäksi presidenttiparille tervehdyksen Monika-Naiset liitto ry:ltä ja Vallilta. Molemmat naiset kiittävät lämpimästi Vallia saamastaan tunnustuksesta ja tasavallan presidenttiä kutsusta Linnan juhliin. ”Kun tekee jotain hyvää ja siitä seuraa lisää hyvää, niin se on tietysti hienoa”, Celestine toteaa.

Vallilaiset ottavat tämän kiitoksen hyvillä mielin vastaan. On erittäin hienoa, että Tiiun ja Celestinen tekemä tärkeä vapaaehtoistyö on saanut ansaitsemaansa huomiota. Heistä ja heidän vapaaehtoistyöstään voidaan nähdä, kuinka ikäihmiset ovat yhteisöissään tärkeitä vastuunkantajia ja luottohenkilöitä. Vanhoissa on voimaa!