Vanhustyön Trainee -ohjelma nuorille innostaa niin nuoria kuin vanhoja

Vallin Vanhustyön Trainee -ohjelma nuorille (ELY) on tehnyt nuorten työllistämisen eteen vaikuttavaa työtä jo kolmatta vuotta. Trainee -ohjelman (kaksi vuodessa) on läpikäynyt jo neljäkymmentä (40) nuorta. Suurimmalle osalle on löytynyt jatkopolku Traineen päätyttyä. Nuoret, vanhukset ja palvelutalon johto ovat tyytyväisiä työkokeilujaksosta palvelutalossa. Usein se voi olla nuoren ensimmäinen työkokemus, kuten seuraava tarina tuo esiin.

Maunulan palvelutalossa on puoli yhdeksän aikaan aamulla rauhallista. Olen tullut tapaamaan yhtä Vanhustyön Trainee -ohjelman nuorista, Manmayaa, hänen työkokeilupaikalleen. Ajatukseni muutamien sähköpostien läpikäymisestä ennen tapaamisemme alkua kariutuu, kun Nepalista kotoisin oleva 23-vuotias Manmaya pyyhältää aurinkoisena työpaikalleen reippaasti ennen työpäivänsä alkua. Melkein kolme vuotta Suomessa asunut Manmaya aloitti Vanhustyön Trainee -ohjelman helmikuussa. Vanhustyön Trainee on vanhustyöhön ja vanhustyön opintoihin valmentava ohjelma alle 30 -vuotiaille pääkaupunkiseudulla asuville työttömille työnhakijoille. Ohjelma koostuu kahdesta peräkkäisestä työkokeilujaksosta, jossa ensimmäisessä nuori perehtyy vanhusten kohtaamiseen ja hoivatyön avustaviin tehtäviin ohjatusti ryhmässä sekä kartuttaa opiskelu- ja työelämätaitoja. Toisessa jaksossa nuoret suorittavat työkokeilun eri palvelutaloissa. ”Olen aina ollut kiinnostunut vanhustyöstä, ja halusin nähdä ja oppia, miten vanhusten parissa työskennellään”, Manmaya kertoo ohjelmaan hakeutumisen syyksi.

Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiön Maunulan palvelutalossa ollaan jo nyt tyytyväisiä Manmayan työotteeseen, vaikkei työkokeilupäiviä ole haastattelun teon hetkellä ehtinyt kertyä kuin muutamia. Palvelutalon johtaja Laina Kuokkasella on vaihtelevia kokemuksia nuorista työkokeilijoista. Aina ei kaikki ole mennyt yhtä mallikkaasti kuin Manmayalla. Kuokkanen on edelleen valmis ottamaan uusia työkokeilijoita Trainee -ohjelmasta. Hän toteaa lisäksi, että jos nuorella vaan on innostusta, he haluavat omalta osaltaan olla tukemassa ja edesauttamassa nuoria ammatinvalinnassa. ”Jos kaikki sanoisivat, että emme ota enää työkokeilijoita huonojen kokemusten vuoksi, niin eiväthän nuoret koskaan pääsisi mukaan työelämään.” Kuokkasen mielestä jokaiselle nuorelle pitää antaa mahdollisuus päästä työhön, joka kiinnostaa.

Manmaya on ehtinyt tehdä 66 asukkaan palvelutalossa vaikka mitä. Hän on muun muassa käynyt ulkoilemassa asukkaiden kanssa, auttanut ruokailussa ja keittiötöissä ja ollut asioimisapuna. Eräs asukas oli sairaalaan lähtiessä halunnut nimenomaan Manmayan avuksi. ”Sekä henkilökunta että asukkaat ovat todella mukavia minulle. Asukkaita kiinnostaa kotimaani, ja kerron mielelläni heille siitä.” Manmayan työpäivä rytmittyy siten, että hän on aamupäivän palvelutalon yhteydessä olevassa, 21 asukkaan muistihäiriöisten Lehmuskodissa, ja iltapäivällä palvelutalon puolella. ”Kyllä ihmisestä näkee melko pian, onko hänestä hoiva-alalle. Manmayalla on ehdottomasti kaikki edellytykset siihen”, toteaa Kuokkanen uudesta suojatistaan. Manmaya sanoo itsekin, että työkokeilu on vahvistanut halua työskennellä alalla. Kun tiedustelen häneltä tulevaisuuden suunnitelmista, Manmaya toteaa, että hän haluaisi opiskelemaan hoiva-alalle.

Työkokeilua on jäljellä kuusi ja puoli viikkoa. Manmayasta on vielä vaikea käsittää, mitä kaikkea hän ehtii sinä aikana oppia. Ainakin työkokeilu antaa hyvät eväät hoiva-alalle hakeutumiseen. ”Tämä on elämäni ensimmäinen työkokemus!” nuori nainen hehkuttaa. Tulosta tarina täältä.

8.5.2015 Suvi Hiltunen, suunnittelija, Vanhustyön Trainee -ohjelma nuorille (ELY)