Vapaaehtoinen on vanhuksen ystävä

”Monella vanhuksella ei ole ystäviä tai sukulaisia. Siksi vapaaehtoinen on vanhukselle tärkeä. Hän tuo iloa vanhuksen elämään.”

Uusi helpolla selkokielellä kirjoitettu esite, Vapaaehtoinen vanhuksen kanssa, innostaa suomen kielen oppijoita kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa.

Vallin projektisuunnittelija Aili Korteniemi, miksi vapaaehtoistoiminnasta tarvitaan tietoa selkokielellä?
– Meillä kaikilla on taitoja ja kiinnostuksen kohteita, joita voi hyödyntää vapaaehtoistoiminnassa. Selkokielinen viestintä vapaaehtoistoiminnasta on tärkeää, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan. 

Vapaaehtoistoiminta tukee myös kotoutumista. Työllistyminen uudessa kotimaassa saattaa kestää, mutta vapaaehtoistoiminnan kautta ihminen pääsee heti vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin. Samalla kielitaito karttuu ja uusia ystävyyssuhteita syntyy.

Eikö vapaaehtoistoiminta ole haastavaa ilman yhteistä kieltä?
– Olemme Vallin ja Selkokeskuksen Yhdessä-toiminnassa järjestäneet Päivä vapaaehtoisena -tapahtumia, joissa maahanmuuttajat tutustuvat ikäihmisiin ja vapaaehtoistoimintaan päivän ajan. Monet osallistujat ovat olleet luku- ja kirjoitustaidon koulutuksissa, eikä yhteistä kieltä ole juurikaan ollut. 

Tämä ei kuitenkaan ole estänyt mukavaa yhdessä tekemistä. Kun toiminta on tarpeeksi konkreettista, kuten yhdessä leipomista, kukkien istuttamista tai vaikka mölkyn pelaamista, löytyy yhteisiä sanoja tekemisen lomassa. Siinä pääsee oppimaan molemmat, ja naurua on riittänyt!

Kenen kannattaa tilata Vapaaehtoinen vanhuksena kanssa -esite?
– Tilaisin esitteen erityisesti ryhmätoiminnan tueksi: suomen kielen opetukseen, matalan kynnyksen toimipisteisiin ja kielikahviloihin keskustelun virittäjäksi, sekä toki vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille ja vanhusalan toimijoille työn tueksi. 

Voit tilata esitteitä: info@valli.fi tai tulosta se tästä (pdf)Esite on maksuton. 

Esite on toteutettu yhteistyössä Selkokeskuksen, MEREO Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry:n ja Helsingin aikuisopiston kanssa.

Lisätietoja:

Projektisuunnittelija
Aili Korteniemi
aili.korteniemi@valli.fi
050 400 9485

Tutustu Yhdessä-toimintaan tästä