Venäjän järjestötyön edustajia vieraana Vallissa

Marraskuun 6. päivänä Vallin neuvotteluhuoneessa kokoontui Venäjän järjestötyön edustajia. Vieraat olivat tulleet tutustumaan suomalaiseen järjestötyöhön. Kuudentoista eri järjestön voimin matkaan lähtenyt venäläinen delegaatio oli vahva ja ammattitaitoinen. Kaikkia järjestöjä yhdisti ikäihmisten edun ajaminen. Mukana oli edustajia eri puolilta Venäjää; mm. Samaran Hopeinen ikä -allianssista, jonka työnä on toimia 14 eri alueen kattojärjestönä, Komin alkuperäisnaisten yhdistyksestä, Pietarista järjestöstä, jonka tehtävänä on yhdistää maakuntien toimintoja, ikäihmisten työllistymistä edistävästä portaalista, sodissa vammautuneiden tukijärjestöstä, sekä Länsi-Siperian vanhusten asiaa ajavasta hyväntekeväisyysjärjestöstä. 

Kokemusten jakoa puolin ja toisin

Vallin työtä esittelivät järjestöpäällikkö Marja Vuorinen ja Yhdessä-toiminnon suunittelija Aili Korteniemi. Vallin työ herätti vilkasta keskustelua. Kysymyksiä herätti voimistuva kilpailu palveluntarjonnassa erityisesti kuluttajan näkökulmasta. Kuten Suomessa niin myös Venäjällä ikäihmisten osallisuus digitalisaatiossa ja sähköisten palveluiden saavutettavuus olivat tärkeitä puheenaiheita. Syrjäytyminen ja ehkäisevä vanhustyö herätti myös keskustelua.

Eläkeiän nosto Venäjällä puhutti

Venäläisdelegaatiota kiinnosti se, miten Suomessa voi vaikuttaa lainsäädäntöön ja sen kautta edistää ikäihmisten asiaa yhteiskunnallisesti. Venäjällä eläkeikää ollaan nostamassa, mutta työmarkkinoilla olevan ikäsyrjinnän takia iäkkäämpien ihmisten on hankala työllistyä. Heitä halutaan uudelleenkouluttaa sosiaalialalle. Suunnitelmissa on, että Venäjän työministeriö kustantaisi uudelleenkoulutuksen lähellä eläkeikää oleville.

Teksti: Sanna-Maija Rautakoski