Vertaistuki ja mahdollisuus jakaa kokemuksia on tärkeää ikäihmisten sopeutumisvalmennuskursseilla

Vanhenevan väestö on kuin nuoriso: suuri osa on virkeitä ja terveitä ja kahdeksankymppiset harrastavat monenlaisia asioita. Pieni osa voi kuitenkin huonosti ja usein he voivat todella huonosti. Näin sanoo Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija, psykoterapeutti Outi Ståhlberg. Niin nuorilla kuin vanhoilla ihmisillä mielenterveyttä kuormittaa eniten yksinäisyys. Ikäihmisten sopeutumisvalmennuskursseilla moni ylittää itsensä.

 Mielenterveyden Keskusliiton vertaistukipuhelimeen tulee paljon soittoja yksinäisiltä vanhuksilta.  ”Yksinäiset nuoret käyttävät ehkä sosiaalista mediaa, mutta yksinäiset vanhukset eivät.”  

Vanhuuseläkkeellä olevien ihmisten mahdollisuudet päästä Kelan tukemaan mielenterveyskuntoutukseen ovat käytännössä olemattomat. Mielenterveyden keskusliitto järjestää Raha-automaattiyhdistyksen tuella sopeutumisvalmennuskursseja yli 65-vuotiaille ihmisille, joilla on mielenterveysongelmia. Kurssit tarjoavat kokemustietoa omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta, vuorovaikutustaitojen harjoittelua sekä mahdollisuuden kokemusten jakoon toisten kuntoutujien kanssa. ”Ikäihmisillä on paljon enemmän kerrottavaa, puhuttavaa ja muisteltavaa kuin nuorilla ihmisillä. Kursseilla käytetään paljon aikaa kokemusten jakoon. Kerta toisensa jälkeen voi myös nähdä, miten ihmiset ylittävät itsensä näillä kursseilla”, kertoo Outi Ståhlberg. ”Moni sanoo, ettei kehtaa esimerkiksi ylipainon takia mennä uimaan, mutta rohkaistuu kurssilla tekemään asioita, joita ei aiemmin rohjennut.” Kursseille hakeudutaan useimmiten masennuksen takia. Kurssien tavoitteena on edistää ja ylläpitää toimintakykyä sekä löytää arjen iloa ylläpitäviä asioita omasta elämästä.

”Sellaista ryhmää ei ole, joka olisi toivoton”, sanoo Outi Ståhlberg. ”Aina on joku kohta, jota voi koskettaa. Lähdemme liikkeelle ihmisen omista tavoitteista ja rakennamme lopullisen ohjelman vasta paikan päällä, kun olemme tavanneet kaikki osallistujat.”

MTKL:n Ikääntyminen ja mielenterveyskurssit toteutetaan yleensä viiden päivän internaattikursseina ja ne ovat osallistujille maksuttomia. Vapaamuotoinen omahoitajan, sosiaali- tai diakoniatyöntekijän suositus pyydetään hakemuksen tueksi, lääkärin lähetettä ei tarvita. Kursseja järjestetään myös pariskunnille, joista toisella on mielenterveysongelmia.