Vanhustyön Trainee -nuoren jatkopolku vei lääketieteelliseen

Vallin Vanhustyön Trainee -ohjelma nuorille hankkeen vuoden viimeinen ryhmä aloittaa tänään 26.8. Uudenmaan ELY -keskuksen rahoittamassa hankkeessa on vuosien 2013–2015 aikana ollut lähes 60 nuorta. Hankkeen ohjauksessa he ovat saaneet testata omaa soveltuvuuttaan hoiva-alalle, kokeilla vanhustyötä käytännössä ja suunnitella ammatillisia jatkopolkuja hankkeen suunnittelijan tuella. Joskus jatkopolku voi viedä lääketieteelliseen.

Elokuisena iltapäivänä Valliin harppovalla Zakariella, 22, on hymy herkässä. Hän on tullut tapaamaan kenties viimeistä kertaa Vanhustyön Trainee -ohjelman suunnittelijaa ja kertomaan uuden, jännittävän aikakauden alkamisesta elämässään. Nuori mies on päässyt opiskelemaan lääketiedettä Oradean yliopistoon Romaniaan.

Ensimmäistä kertaa Zakarie kuuli Vanhustyön Trainee -ohjelmasta Työvoiman palvelukeskus Duurissa. Vanhustyön Trainee -ohjelma on pääkaupunkiseudulla asuville, alle 30-vuotiaille työttömille työnhakijoille suunnattu vanhustyöhön ja vanhustyön opintoihin valmentava ohjelma. ”Halusin tehdä jotain muuta kuin olla kotona”, Zakarie tiivistää yhteydenoton motiivejaan. Lukion käyneellä Zakariella oli sen verran hyvät työelämävalmiudet, että Trainee -suunnittelija ehdotti Zakarielle ryhmämuotoisen ohjelman sijaan suoraa työllistämistoimintaa, joka käytännössä tarkoittaa työkokeilua ohjelman suunnittelijan tuella jossakin yksityisessä palvelutalossa tai ryhmäkodissa.

Zakarie, tuleva lääkäri

”Sain toki työvoimatoimiston kautta paikkoja, minne hakeutua itsenäisesti työkokeiluun, mutta omat ja työnantajan odotukset eivät kuitenkaan kohdanneet. Kun kerroin omat tarpeeni ja toiveeni, Trainee -suunnittelija löysi minulle sopivan paikan”, Zakarie kertoo. Työhaastattelu oli myös hänen sanojensa mukaan vähemmän jännittävä, kun Trainee -suunnittelija oli mukana.

Mariankodissa tavoitteet selkeytyivät
Zakarien kanssa yhteisen sävelen löysi lopulta Helsingin Seniorisäätiön Mariankodin osasto 4:n osastonhoitaja Johanna Pasanen. ”Zakariella on vanhusta arvostava työote työskentelyssä. Hän hoiti aina sovitut työtehtävät ja noudatti työaikoja”, Pasanen summaa Zakarien kesällä suorittamaa työkokeilujaksoa. Myös Zakariella on työkokeilustaan pelkkää hyvää sanottavaa. ”Oli mukavaa, kun minuun luotettiin ja sain vapautta tehdä asioita. Pidin myös keskusteluista osaston sairaanhoitajan kanssa”, Zakarie kertoo kokemuksiaan. Päivittäiset keskustelut niin asukkaiden kuin henkilökunnan kanssa antoivat Zakarielle rohkeutta ja sosiaalisia taitoja lääketieteellisen pääsykokeiden haastatteluosioon. Työkokeilu myös vahvisti entisestään halua työskennellä tulevaisuudessa lääkärinä ja siten auttaa muita ihmisiä.

Zakarien kannustukset nuorille
Kysyttäessä mitä terveisiä hän antaisi muille nuorille, joilla tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, Zakarie miettii hetken. Jos nuorella ei ole vielä oikein selvillä, mille alalle hän haluaisi suuntautua, Zakarie kannustaa käytännön tutustumista eri aloihin esimerkiksi juuri työkokeilun kautta. ”Joka tapauksessa pitää olla kärsivällinen ja tehdä töitä sen eteen, mistä unelmoi”, nuori mies sanoo. Zakarie on itsekin joutunut odottelemaan, etenemään pienin askelin ja kokoaman varmuutta siihen, että löytää oman alansa.  Jossain vaiheessa kova työ palkitaan. Sinnikkyyttä tarvitaan myös. ”Luin pääsykokeisiin ihan hirveästi ja sitten koetilanteessa kävi ilmi, että joitakin kirjoja ei olisi edes tarvinnut lukea. Jännitin turhaan, sillä koetilanne oli helpompi kuin mitä odotin”, Zakarie nauraa.

Zakariella on edessään muuttojärjestelyt ja valmistautuminen opintojen aloitukseen. ”Tulen kyllä ainakin kesäisin Suomeen, ja valmistuttuani haluan ehdottomasti palata tänne töihin”, hän pohtii. Zakariella on onneksi Romaniassakin tuttu ja turvallinen ihminen lähellä. Hänen isoveljensä jatkaa neljättä vuotta opintojaan samaisessa tiedekunnassa, missä Zakarien on määrä aloittaa lokakuun alussa.

Vanhustyön Traineella tärkeä rooli työkokeilun onnistumisessa
Vanhustyön Trainee -ohjelman yhteistyö Vallin jäsenjärjestöjen sekä muiden yksityisten vanhuspalveluiden tuottajien kanssa jatkuu. ”Meillä yhteistyö toimii mutkattomasti, mikä on tärkeää myös työkokeilun onnistumisessa. Vallin Vanhustyön Trainee -ohjelman suunnittelijan tuki rakentaa luottamusta nuoren ja työpaikan välille”, Pasanen toteaa lopuksi.

Helsingissä 26.8.2015
Suvi Hiltunen, suunnittelija, Vanhustyön Trainee -ohjelma nuorille