Ylös, ulos ja linturetkelle

Huhtikuussa Ukonpäivänä Iloa Arkeen-pysäkeillä naulattiin ja naputettiin urakalla. Lintujen kevätmuutto on meneillään ja uusia koteja tarvitaan pesimäpuuhiin.   

Iloa Arkeen -pysäkeillä nikkaroitiin 4.4 Ukonpäivänä linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Turun Pysäkillä pidettiin Heikin luontokutsut lintuteemalla. Myöhemmin kuun lopulla käydään myös linturetkillä tarkkailemassa lintujen kevätmuuttoa ja pönttöjen käyttöönottoa. 

Linnunpönttö-tempauksen tavoitteena oli erityisesti saada miehiä mukaan Iloa Arkeen-toimintaan. Pönttötalkoissa on mahdollisuus puuhastella yhdessä, välittää katoavaa tietoa vanhoilta nuorille, kohdata eri sukupolvia ja eri kulttuureista tulevia ihmisiä.

Nikkarointi-innostus lähti Lahdesta

Pönttötalkoiden idea saatiin Lahden Iloa Arkeen-pysäkiltä mistä se levisi muillekin Pysäkeille. Lahdessa tapahtuma kokosikin mainion porukan Ystäväpirtin pihalle nikkaroimaan linnunpönttöjä ja kuulemaan lintuharrastuksesta.

Oulun Iloa Arkeen-pysäkin tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kulttuurikasarmin ja Esikoto-hankkeen kanssa Kokardiklubilla Hiukkavaarassa. Pönttöjä oli yhdessä nikkaroimassa ikämiehet ja maahanmuuttajanuoret. Nuoret saivat ohjausta ja oppia linnunpönttöjen rakentamisesta vuosikymmenien aikana linnunpöntönrakennuksen asiantuntijoiksi kehittyneiltä ukoilta. Olipa mukana yksi mummokin, joka innokkaan pienen apulaisensa kanssa sai aikaan upean pöntön.

Erilaiset toimijat, yhdessä tekeminen, uuden opettelu, luontoyhteys, kierrätys ja ekologisuus näyttäytyivät vahvasti Helsingin Iloa Arkeen-pysäkin talkoissa ”tuttu paikka, uudet kuviot; kivaa kun on päivälläkin tekemistä; tarjoilu oli luksusta” intoilivat osallistujat.  Helsingissä talkoiltiin kahdessa paikassa, Lapinlahden lähteellä hyönteishotelleja tehden sekä Kumpulan koulukasvitarhalla linnunpönttöjä rakentaen.

Salossa uusi pysäkkipaikka

Palvelukeskus Ilolansalo Salosta liittyi Iloa Arkeen-pysäkkiverkostoon vuoden alussa ja oli ensimmäistä kertaa mukana yhteisessä tempauksessa. Ilolansalon asukkaat ja Montessori-päiväkoti Aurinkoleijonan lapset pitivät yhteiset pönttötalkoot lintumies Seppo Sällylän opastuksella.  Sällylä opasti, että pöntöt kannattaa ripustaa vähän kauemmaksi toisistaan, ettei tule kilpailua. Ei siis vierekkäisiin puihin.   Aurinkoleijonan lapset olivat mielissään, kun pääsivät naulaamaan pöntön kannet kiinni ja ilo välittyi asukkaisin. Viimeinen pönttö ripustettiin suoraan päiväkodin viereen, joten luvassa on innokkaita bongareita koko kevään ajan.

Turun Kotikunnaassa lintuteemaa lähestyttiin SIPPE -lintukutsujen merkeissä ohjaaja Heikin luotsaamana. SIPPE-hyvinvointikutsujen malli sekä koulutusohjelma vapaaehtoisille on kehitetty Turun Amk:n projektissa, missä Turun lähimmäispalveluyhdistys Kotikunnas oli mukana.

Huhtikuun lopulla Tampereen ja Vantaan Iloa Arkeen -pysäkeillä jalkaudutaan linturetkille bongaamaan muuttolintuja. Tampereen retkellä on mukana lintutieteellinen yhdistys Pily ja kaupungin ympäristöluotsitoiminta.

Iloa Arkeen-pysäkkien lisäksi pönttötalkoisiin osallistui myös Betesda-säätiön asukkaat ja Axxell-kansaopiston suomen kielen opiskelijat osana Vallin Yhdessä-projektia. 

Linturetkelle mukaan eväät ja uteliaisuus

Tempauksen suojelija ja kannustaja Tom Pöysti vierailee usein Kopparön virkistysalueella, missä myös innostuttiin Pönttötalkoisiin. Kopparössä nakuteltiinkin kasaan kymmeniä pönttöjä kevätmuuttajille. 
Pöysti kannustaa myös linturetkelle, joka on mainio tapa olla yhdessä, tuntemattomienkin. ”Ei tarvita samaa kieltä. Lintuja ja luontoa tarkkaillessa tämä tulee hyvin esiin, kuuntele ja katsele. Kun lähdetään linturetkelle, otetaan mukaan eväät ja uteliaisuus. Kysellään uteliaasti ja ihmetellään, koska vain se valpastaa mieltä”.   

Iloa Arkeen-pysäkit Facebook-sivuilta löytyy kuvia ja tunnelmia Ukonpäiväntapahtumista @IloaArkeenPysakit