Zahra, 70 v., eläkeläinen yrittäjä, Kenia

Miten koronavirus on vaikuttanut kotimaahasi?

Kaupunginosani on suljettu ja kaikki on kiinni. Ihmisillä on mittavia toimeentulo-ongelmia, varsinkin perheillä, joilla ei ole ulkomailla asuvia sukulaisia, jotka voivat auttaa. Poliisit vartioivat, että ihmiset pysyvät kotona. Ulkona on terveydenhoidon henkilöitä, jotka tarkistavat mittareiden kanssa, onko sinulla kuumetta.

Miten arki sujuu tällä hetkellä?

Arki on vaikeaa, koska kodin ulkopuolella ei saa käydä. Kaupassa saa käydä erityisluvalla.  Asun kerrostalohuoneistossa 15 perheenjäseneni kanssa. He ovat lapsenlapsia, lapsia, kasvattilapsia ja sukulaisia. Ulkomailla asuvat sukulaiset auttavat toimeentulon kanssa, koska koronavirusrajoitukset vaikuttavat työntekoon ja näin ollen perheeni toimeentuloon. Maassa ei ole sosiaaliturvaa. Onneksi kaikki perheenjäseneni ovat pysyneet terveenä.

Normaalisti vierailin paljon sukulaisten ja tuttavien luona. Kaikki tämä on nyt kielletty. Taksikuskina toimiva poikani on jumissa toisessa kaupungissa, koska rajoitusten alkaessa hän oli kyyditsemässä asiakasta. Kodissamme on nyt paljon vilinää, koska kaikki ovat kotona. Lapset eivät saa opetusta tällä hetkellä.

Millaisia ajatuksia sinulla on koronaviruksesta? 

Koronavirus tuntuu pelottavalta, Jumalan lähettämältä vitsaukselta.

VALLIn suunnittelija Nanna Vänttinen otti yhteyttä eri maissa asuviin tuttaviinsa, ja kysyi, miltä arki näyttäytyy siellä.