Airaa muistellen

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n ensimmäinen toiminnanjohtaja, sosiaalineuvos Aira Heinänen kuoli 91-vuotiaana 17. syyskuuta 2023. Aira oli syntynyt Helsingissä vuonna 1932.

Aira opiskeli yhteiskuntatieteitä, ja aloitti työuransa 23-vuotiaana TUL:n (Suomen Työväen Urheiluliitto) naistoimikunnan vetäjänä. Sen jälkeen, vuonna 1962, Aira siirtyi A-Klinikkasäätiön tiedottajaksi, ja myöhemmin Ensikotien liiton toiminnanjohtajana. Samalla Airasta tuli VALLI ry:n ensimmäisenä toiminnanjohtaja. Tuolloin VALLIn nimi oli Koteja vanhuksille. Aira luotsasi liiton toimintaa vuosina 1972–1982. Airan toiminnanjohtajuusaikana Koteja vanhuksille nimi muutettiin Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitoksi 1980-luvun alussa, jolloin liitto sai myös omat tilat ja ensimmäiset työntekijänsä.

Aira oli muun muassa suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen vahva rakentaja ja puolustaja monen vuosikymmenen ajan. Airan kyky innovoida ja kehittää vapaaehtoistoimintaa oli kerrassaan huippua ja arvostettavaa. Aira mm. pohti eri termien sisältöjä, todeten, että ”jo Martta Salmela-Järvinen käytti käsitettä epäitsekäs auttamistahto, jonka tulisi velvoittaa meitä edelleen yhteisissä puuhissamme. ”Toisena käsitteenä Aira otti esille reilun vapaaehtoistoiminnan, joka tulisi erottaa hyväntekeväisyyskäsitteestä. Aira oli yksi oppiäideistä useille eri järjestöjen toimijoille, kertoen myös aiempien vuosikymmenten keskeisimmistä tapahtumista, erityisesti sosiaali- ja järjestötoiminnasta.

Aira halusi lähes loppuun saakka keskustella ja kertoa omista ideoistaan vapaaehtoistoiminnan sisältöihin liittyen, ja kuulla myös VALLIn ja jäsenyhteisöjen kuulumisia. Tapasimme Aira kanssa melko säännöllisesti. Keskustelimme myös kansalaistoiminnasta ja vanhustyöstä. Airaa on kutsuttu kansalaisjärjestötoiminnan Grand Old Ladyksi, ja sellainen Aira todella oli. Me VALLIssa jäämme kaipaamaan Airaa ja otamme osaa omaisten suruun.

Virpi Dufva
toiminnanjohtaja
VALLI ry

Voit lukea Airan kirjoittaman tekstin vuodelta 2018 VALLIn alkuaikojen toiminnasta täältä.