Blogi: Kohtaamista ja kotoutumista, lukuhetkien äärellä

Leppävaaran elä- ja asu seniorikeskuksen aulassa käy puheensorina. Odottava tunnelma täyttää tilan, kun 40 suomen kielen opiskelijaa Arffman Consulting Oy:stä valmistautuu pitämään lukuhetkiä keskuksen asukkaille ja päivätoiminnan kävijöille. Lukuhetkiä järjestetään osana Minä luen sinulle -kampanjaa, jossa maahanmuuttajat lukevat selkokielisiä kirjoja tai lehtiä ikäihmisille ja kehitysvammaisille ihmisille.

– Jännittää, vaikka olemme harjoitelleet! Minun suomen kielen taitoni ei ole hyvä, pohtii opiskelija lukuhetken alussa.
– Ei kuule haittaa! Antaa mennä vain, toteaa opiskelijoita kuulemaan tullut päivätoiminnan asiakas.

Lukuhetkeen on saapunut myös Minä luen sinulle -kampanjan keulakuva, Monika-Naiset liitto ry:n puheenjohtaja ja vuoden 2017 pakolaisnainen Bahar Mozaffari

Bahar tietää miltä opiskelijoista tuntuu, sillä hän itse saapui Suomeen vuonna 2006 ja opiskeli suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa. 

– Nämä hetket ovat tärkeitä. Voimme oppia paljon vanhoilta ihmisiltä. Minullakin on elämässäni vanhempi suomalainen ystävä, jonka kanssa olen saanut jakaa elämääni liittyviä iloja ja suruja, kertoo Bahar.

Lukijat ottavat Selkosanomat esiin ja lukuhetki voi alkaa. Uutisia kuullaan influenssasta ja presidenttiparin perheenlisäyksestä. Lukijan vieressä istuva rouva kurkkaa lehden kantta ja osoittaa uutista Ähtärin pandakarhuista.

– Kuka muistaa niiden Ähtärin pandakarhujen nimet? Oliko se Tuisku ja…
– Ei, se oli Pyry! Pyry ja Lumi!
– Ai sen vuoksi meillä on pyryttänyt täällä niin kovasti!

Kaikkia naurattaa, ja sitten juttu jatkuu jo ihan muihin aiheisiin. Puheeksi tulevat ruokaperinteet ja ihmettelyä riittää, kun käy ilmi, että Iranissakin syödään mämmiä, maalataan kananmunia ja kasvatetaan rairuohoa! Ei kuitenkaan pääsiäisen, vaan paikallisen uuden vuoden aikaan. Mämmi kuuluukin monen Suomen iranilaisen herkkuruokiin.

Välillä puhe kääntyy myös vakavaan aiheeseen:

– Maailma on muuttunut paljon meidän aikana. Meille on uutta, että Suomeen muuttaa paljon ihmisiä muista maista. Anteeksi, että se vaatii meiltä välillä totuttelua, vanhempi nainen sanoo.
– On kuitenkin hienoa, että meillä asuu ja meille muuttaa näin mukavia ihmisiä, vanha herra toteaa.

Sitten on jo loppuhuipennuksen vuoro. Muiden kannustuksesta vanha herra hakee banjonsa ja aloittaa iloisen soittamisen. Aplodit raikuvat ja hymyjä riittää.

Lopuksi kuuluu vielä kysymys:
– Koska te tulette taas lukemaan?

Vapaaehtoistoiminta kotoutumisen tukena

Minä luen sinulle -kampanjassa lukuhetkien ja iloisten kohtaamisten lisäksi lukijat saavat kokemuksen yhdestä vapaaehtoistoiminnan muodosta.

– Kun ihminen muuttaa uuteen maahan, on tärkeää, että hän unelmoi uudesta elämästä, tunnistaa omat vahvuutensa ja löytää oman roolinsa uudessa kotimaassaan. Järjestöjen ja viranomaisten tehtävä on tukea maahanmuuttajaa tässä prosessissa. Kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin, Bahar kuvaa.

– Minulle aktiivinen toiminta järjestöissä ja vapaaehtoistoiminnassa avasi ovia sosiaaliseen elämään, antoi kontakteja sekä uusia ideoita elämääni. Järjestöjen rooli tämän työn kehittämisessä on vahva, Bahar korostaa.

Vapaaehtoistoiminnan positiivisia vaikutuksia kotoutumiseen halutaan tuoda esiin myös Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n sekä Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen Yhdessä-toiminnassa. Kolmivuotinen kehittämishanke tuo ikäihmisiä ja maahanmuuttajia yhteen vapaaehtoistoiminnan merkeissä. Maahanmuuttajien tutustumista ja osallistumista vapaaehtoistoimintaan tuetaan selkokielellä tuotetun tiedon sekä selkokieltä hyödyntävän toiminnan kautta. 

Hyvä esimerkki työstä on helmikuun alussa järjestetty valtakunnallinen Minä luen sinulle -kampanja, johon osallistui yli 600 maahanmuuttajaa ja 90 vanhus- ja vammaistyön yksikköä, 30 eri paikkakunnalla. Kampanja on lähtöisin Selkokeskuksesta ja se järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa.

Toiminnan kehittämistä jatketaan. Pysy siis kuulolla ja mikäli kiinnostuit, kysy lisää!

Iloisia lukuhetkiä koko vuoteen toivottaen

Aili Korteniemi
Projektisuunnittelija
Yhdessä-toiminta