Elämää palvelutaloissa

Mielipidekirjoitus 25.5.2020

Viime aikoina on ollut runsaasti kirjoituksia liittyen palvelutalojen asukkaiden tilanteeseen nyt korona-aikana. Ikäihmisille, kuten meille kaikille, on sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen äärimmäisen tärkeää. Yhteydenpitoväline on viime aikoina ollut lähinnä puhelin, joko ääni- tai kuva-ääniyhteyksin. Nämä eivät luonnollisesti korvaa kasvokkain tapaamisia ja yhteisiä keskusteluja.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton, VALLIn, jäsenyhteisöillä on Suomessa paljon palvelutaloja, joissa on aktiivista toimintaa, koronasta huolimatta. Palvelutalojen työntekijät tekevät parhaansa asukkaiden sosiaalisen elämän mahdollistamiseksi. Yhteydenpito omaisiin ja läheisiin järjestetään tavoilla, jotka on mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi Lauttasaaren senioritalossa omaiset ovat yhteydessä asukkaisiin puhelimilla eri tavoin, sekä käyvät ikkunan takana tervehtimässä asukkaita. Lisäksi talo on uudistanut takapihan, jonne on tuotu pleksilasilla varustettu pöytä ja tuolit. Näin asukas ja omainen voivat nähdä toisensa, ja keskustella turvavälit ja hyvä aseptiikka huomioiden. Talo on järjestänyt myös kohdennettuja konsertteja porrastetusti suoratoistona alle 10 henkilöä kerralla. Talossa huomioidaan myös juhlapäivät ja silloin on tarjolla pientä luksusta kuten herkkuja, ruusuja ja ilmapalloja.

Näiden tilaisuuksien ja yhteydenpidon varmistamiseksi työntekijät tekevät riskikartoitusta, huolehtivat aseptiikasta ja toimivat annettujen ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Koronaepidemia teettää palvelutaloissa paljon ylimääräistä työtä, mutta silti työtä tehdään niissä suurella sydämellä ja asukkaista välittäen: nämä hoiva-alan ihmiset ovat myös niitä tämän tilanteen arjen sankareita!

Virpi Dufva
VALLI ry:n
toiminnanjohtaja

Saija Toropainen
Lauttasaaren senioritalon
toiminnanjohtaja

TOP