Gaza, järjestöt ja vanhat ihmiset

Lokakuussa 2022 tapasin Jordaniassa HelpAgen kokouksessa lääkäri Mohammed Elian. Hän toimii Gazan alueella johtajana HelpAgen jäsenjärjestössä, jonka nimi on Juzoor. Olipa hänellä vaikeaa päästä naapurimaahan kokoukseen Gazasta, matka oli kestänyt kaksi vuorokautta tarkastuspisteiden läpi ja aavikon yli. Juzoor palvelee vanhoja ihmisiä, tarjoaa terveydenhuoltoa, ruokaa, vettä ja monenlaista tukea. Toimintaa rajoittavat monet asiat, rahan puute, avustuslähetysten viivästymiset ja turvattomuus, sillä Israelin satunnaiset raketit olivat jo osuneet yhteen toimipisteeseen viime vuonna. Emme tuolloin silti arvanneet, mitä oli tulossa.

Kun Hamas teki lokakuussa 2023 rikollisen hyökkäyksensä, otti panttivankeja ja tappoi siviilejä, Israel ryhtyi maailman silmissä oikeutettuun vastaiskuun. Kun Gazan aluetta ja siviilejä on nyt pommitettu säälimättä kuukausikaupalla ja väkeä on siirretty kodeistaan yhä ahtaammalle, Juzoorin toiminta on käynyt yhä vaikeammaksi. Maailma on keskellä humanitaarista kriisiä. Ihmiset kysyvät, onko vastaisku enää oikeutettu.

Mohammed Elia viestitti Gazasta 20. lokakuuta 2023: ” Työni ja koko tiimini työ on muuttunut valtavasti. Olemme koko ajan ilmaiskujen kohteena, elämme ahdistuksen vallassa, paikalliset sairaalat ovat täynnä haavoittuneita elleivät ole tuhoutuneita, sydäntä särkevää on nähdä lasten ja vanhusten tilanne. Toimimme parhaamme mukaan”. 

Kuukautta myöhemmin Elia viestittää Gazasta, että toimintaa on ollut pakko laajentaa, vaikka voimavarat ovat niukentuneet. Kaikenikäisten ihmisten kärsimys on sanoinkuvaamatonta. ”Juzoor on ottanut vastuuta viidestäkymmenestä pommisuojasta, tarjoamme apua yli kahdellesadalletuhannelle ihmiselle. Olemme perustaneet alueelle terveyskomiteoita, jotka tarjoavat ensiapua lapsille, raskaana oleville naisille, vanhoille ihmisille ja sairaille. Olemme pystyneet välittämään mm. 350 000 vesipulloa ja 10 000 hygieniapakettia tarvitseville perheille ja vanhuksille. Rakennamme – niillä voimavaroilla, mitä meillä on – psykososiaalisen avun tarjontaa pommitusten traumatisoimille lapsille sekä vanhuksille, jotka ovat epätoivoisia menetettyään kotinsa ja perheensä. Yli puolet Gazan asukkaista on ilman terveydenhuoltoa. Käytämme sosiaalista mediaa, jotta voimme tiedottaa väestölle, miten ensiapua annetaan.”

Joulun 2023 aikaan Elian viesti: ”Juzoor pyrkii edelleen vastaamaan väestön tarpeisiin kaiken epätoivon ja tuhon keskellä”. Elian viesteissä on vahvaa tahtoa toimia.

HelpAgen aluejohtaja Chris McIvor toteaa, että Juzoor toimijoineen on osoittanut, miten merkittäviä paikalliset organisaatiot voivat olla vähistä voimavaroistaan huolimatta. Järjestöissä on voimaa! Meille suomalaisille tässä on muistamisen paikka. Täälläkin monet järjestöt toimivat sodan aikana, ja jälleenrakennuksen köyhyydestä nousi uutta määrätietoisuutta ja intoa. Toivoa ei pidä menettää, eikä toimintatarmoa, vaikka voimavarat hupenisivat.

Teksti:
Vappu Taipale
professori, VALLI ry:n entinen puheenjohtaja