Iäkkäiden ja opiskelijoiden kohtaamista sekä teknologiaymmärrystä lisäävä Ikähelmi on vuoden 2025 Myönteinen teknologiateko

Kolme naista seisoo lavalla, yksi heistä puhuu mikkiin.
Kuva: Kerttu Ojalehto.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n 28.5.2025 järjestämässä vuosittaisessa DigiAgeTalk -tapahtumassa jaettiin Myönteinen teknologiateko 2025-tunnustus. Iäkkäiden itsensä valitseman tunnustuksen saaja on tänä vuonna Tredu ammattiopiston Ikähelmi Tampereelta.

Tunnustuksen jakoi VALLIn toiminnanjohtaja Virpi Dufva. Tunnustuksen kävivät vastaanottamassa Jaana Kankaanpää ja Niina Hartvik.

Tredu ammattiopiston ikäihmisille suunnattu avoin kohtaamispaikka Ikähelmi tarjoaa lähihoitajaopiskelijoille aidon oppimisympäristön ja samalla palveluita ikäihmisille. Ikähelmessä on mahdollisuus saada ohjausta omien älylaitteiden käytössä. Kohtaamispaikassa toimii opiskelijoiden pitämänä Terveyskioski, jossa tehdään pieniä asiakasmittauksia. Ikähelmessä toimii myös älykoti, joka on oiva tutustumispaikka ikäihmisten hyvinvointiteknologisiin ratkaisuihin. Opiskelijat pitävät jokaisella kerralla myös informatiivisen sisältöosuuden, jossa hyödynnetään digitaalisuutta esimerkiksi virtuaalisiin museokierroksiin. Tarjolla on myös ohjattua ja tavoitteellista kuntosalitoimintaa, jossa käytössä mm. hyvinvointiteknologiaan liittyviä laitteita.

Kaksi naista seisoo hymyillen kameraan päin. Toisella on kädessään kunniakirja ja toisella kukkakimppu.
Tunnustuksen kävi vastaanottamassa Jaana Kankaanpää ja Niina Hartvik. Kuva: Kerttu Ojalehto.

VALLI ry:n aloittama vuosittainen Myönteinen teknologiateko -tunnustus edistää tietoisuutta teknologian mahdollisuuksista ja hyödyistä ikääntyvien ja vanhojen ihmisten arjessa. Tunnustus myönnetään vuosittain toimijalle tai organisaatiolle, joka suoraan tai välillisesti on myönteisellä tavalla edistänyt ikääntyneiden teknologiaosallisuutta. Ehdokkaita tunnustuksen saajiksi haetaan avoimella haulla, jolloin kuka tahansa saa ilmiantaa oman tai tietämänsä myönteisen teknologiateon.

VALLIn Ikääntyneiden Digiraati -verkosto äänesti kolmesta finalistista suosikkiaan. Iäkkäät perustelivat Ikähelmen voittoa seuraavasti: “Ikähelmen toiminta on monipuolista, tavoitteellista ja yksilöllistä terveys- ja hyvinvointiteknologian ohjausta ja palvelua. Sukupolvet kohtaavat, yhteinen ymmärrys ja kokemukset karttuvat ja vievät kehitystä eteenpäin. Suorastaan win-win tilanne, kun saadaan ikäihmiset ja tulevaisuuden hoitajat kohtaamaan toisensa.”  Voit katsoa Ikähelmeläisten tunnelmia videolta VALLIn Youtube -kanavalta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Finaalissa oli kaksi muuta erinomaista teknologiatekoa

Iäkäs mies istuu urheilukentän katsomossa.
Korvikekerhossa mukana ole Pekka Kosonen MuistojenLahti -jaksossa. Kuva: Lahden lähimmäispalvelu ry.

Täpärästi toiselle sijalle jäi Lahden Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Korvikekerho Lahdesta. Korvikekerho tekee digisisällöt ja -taidot tututuiksi ikäihmisille ja ottaa heidät mukaan YouTubessa julkaistavan paikallisen sisällön tekoon ja katsomiseen. Vanhukset ovat mukana ideoimassa jaksoja ja pääsevät niissä myös ääneen. Korvikekerhojen sisällöt rakentuvat tuttujen ihmisten ja ikääntyneitä kiinnostavien teemojen ympärille. Tänä keväänä ikäihmiset tekevät myös animaatioita.

Korvikekerhon jaksoja on tehty tähän mennessä 40 jaksoa. Jaksojen ideointiin tai toteutukseen on osallistunut noin 300 ikäihmistä. Mukana toteutuksessa ollut myös noin 50 nuorta. Tätä finalistia äänestäneet Digiraatilaiset totesivat muun muassa seuraavaa: ”Tässä ratkaisussa ikäihmiset ovat itse aktiivisia sisällönsuunnittelijoita ja sisällöntuottajia. Ei vaadi juuri rahallista panostusta, tärkeää on, että joku ohjaa toimintaa. Ikääntyneet ovat aktiivisina toimijoina.” Tutustu Korvikerhon Youtube-kanavaan (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Iäkäs nainen seisoo urheilukentän juoksuradalla.
Korvikekerhossa mukana oleva Irmeli Mattila MuistojenLahti -jaksossa. Kuva: Lahden lähimmäispalvelu ry.

Kolmas finalisti oli niin ikään raatilaisia ilahduttanut Kolmas finalisti meillä on Tuntu Oy:n kehittämä Kesäranta Helsingissä. Kesäranta kutsuu ikäihmisiä liikkumaan ja rentoutumaan yksin tai yhdessä. Monipuolisessa tilassa voi esimerkiksi istuutua rantakeinuun nauttimaan luontoäänistä tai lähteä virtuaalilenkille kauniisiin maastoihin.  Aurinkoisesti valaistun kesähuoneen kivipolku stimuloi jalkapohjia, ja rauhoittava äänimaisema ammentaa luonnon äänistä. Kesäranta rakennettiin Milja ry:n palvelutaloon kuntosalin yhteyteen.

Kesärantaa äänestäneet Digiraatilaiset totesivat muun muassa näin: ”Ikäihmisten on tärkeää liikkua ja tämä palvelu aktivoi uudella tavalla liikkumaan turvallisessa ympäristössä ja nauttimaan luontoäänistä ja maisemista. Uskon että tämä aktivoi myös konkreettisesti ikäihmisten halua ulkoilla luonnossa.” Tuntun tarkoituksena on lähteä levittämään konseptia, ja tästä lisätietoja voi kysyä verkkosivuilta www.tuntu.design tai sähköpostilla info@tuntu.design.

Kaksiosainen kuva, jossa toisessa reunassa kaksi iäkästä istuu kiikkustuolissa ja toisessa reunassa olevassa kuvassa kolme iäkästä seuraa virtuaalireittiä ruudulta.
Kesärannan kaksi eri huonetta. Kuva: Tuntu Oy.