Järjestöjen vanhuspalvelut esiin yhteistyöllä

Ruskatalojen palveluyhdistys on Porissa toimiva, yleishyödyllinen yhdistys. Meillä on neljä palvelutaloa, joissa asuu yhteensä reilut 400 ikäihmistä. Suurin osa asukkaistamme (n.95% ) on tehostetun palveluasumisen piirissä. Muut asukkaat ovat kevyemmän hoivan piirissä olevia ikäihmisiä.

Olemme varmasti poikkeuksellisen suuri yleishyödyllinen toimija Suomessa. Silti arkemme haasteet ovat aivan samat, kuin pienemmilläkin toimijoilla, olivatpa ne sitten järjestöpohjaisia toimijoita tai pk-yrityksiä. Tällä vanhustenhuollon kentällä kun tuntuu puhaltavan kova bisnestuuli, jonka tuiverruksessa herkästi unohtuu se keskeinen olemassa olomme perusta, hyvinvoiva ikäihminen. Meillä vanhustenhuollon toimijoilla on valta ja vastuu siitä, miten varmistamme turvallisen arjen ja paremman vanhuuden kaikille. Valtaa on helppo kyllä käyttää, mutta sen mukanaan tuomaa vastuuta ei sovi unohtaa.

On valitettavan totta, että suuret yritykset osaavat pitää ääntä itsestään paljon paremmin kuin me järjestötoimijat. Tässä meidän pitää tarttua itseämme niskasta ja alkaa rummuttaa ääntämme kuuluviin, niin kotona kun vieraissakin! Sote- uudistus kurkkii jo nurkan takana, ja jos siihen mennessä olemassaolostamme tietävät vain naapurit ja kylänmiehet, saattaa helpostikin käydä niin, että myöhästymme junasta, ja paikkamme seuraavalle asemalle on buukattu toisilla toimijoilla. Siksi kannustankin kaikkia meitä olemaan äänekkäitä, avaamaan uusia vaikuttamisen ikkunoita ja olemaan ylpeitä siitä, mitä teemme. On myös aiheellista pohtia, pitääkö tehdä entistä enemmän yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, jolloin vaikuttavuutta ja ääntä saadaan entistä enemmän, sillä kaikkihan sen tietävät, että yhdessä olemme vahvoja!

Toinen huomionarvoinen asia, jonka me kaikki varmasti allekirjoitamme, on se työ, jota meidän pitää päivittäin tehdä hyvin, jotta nuoret saadaan innostumaan ja haluamaan vanhustyön pariin. Meidän on myös syytä pohtia, olemmeko tarpeeksi avoimia ja valmiita muuttamaan omia toimintatapojamme ja asenteitamme, jotta vanhustyöhön saadaan imua ja buustia! Kun työ sujuu ja henkilökunta voi hyvin, voimme olla melko varmoja myös ikäihmisten arvokkaan arjen toteutumisesta ja paremmasta vanhuudesta.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille tsemppiä työhön, ollaan ylpeitä siitä mitä tehdään!

Hanna-Leena Ojalainen
toiminnanjohtaja
Ruskatalojen palveluyhdistys ry

varapuheenjohtaja
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry.