Juhlitaanhan teidänkin hyvinvointialueellanne itsenäisyyttä yhdessä iäkkäiden kanssa?

Salin takaa otettu kuva salissa istuvista iäkkäistä ihmisistä, jotka katsovat lasten musiikkiesitystä.

Lauantaina 2.12.2023 Kokkolassa vietettiin iäkkäiden itsenäisyyspäiväjuhlaa, johon oli kutsuttu Keski-Pohjanmaan kaikki 80-vuotiaat. Juhla oli saanut inspiraationsa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n, Geroclub ry:n ja Vanhustyön keskusliiton kehittämästä juhlakonseptista.

Koko maakuntaa tai hyvinvointialuetta koskeva ikäihmisten itsenäisyyspäiväjuhla Kokkolassa oli Suomen ensimmäinen. Juhlan tavoitteena oli itsenäisyyden, keskipohjalaisuuden ja ikäihmisten kunnioittaminen. Ohjelmassa oli muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson juhlapuhe sekä kulttuuriesityksiä. Juhlan mahdollistivat yhdessä Keski-Pohjanmaan kunnat, hyvinvointialue Soite ja erilaiset kansalaisjärjestöt. ”Valitsimme kutsuttavaksi juuri 80-vuotiaat, sillä heidän ikäisiään on Keski-Pohjanmaallaan juuri sen verran, ettei arvontaa juhlaan kutsuttavista tarvinnut suorittaa”, kertoo juhlaa koordinoinut Osallisuus- ja asiakkuuspäällikkö Jussi Salminen.

Iäkkäiden miesten kuoro esiintymässä.

Ikääntyneiden itsenäisyyspäiväjuhlaa juhlittiin ensimmäistä kertaa juhlakonseptien kehittäjien toimesta vuonna 2022. Tuolloin juhla järjestettiin Helsingissä 75-vuotiaille. ”On tärkeää, että juhlan koordinointivastuu on kunnalla tai hyvinvointialueella, jotta juhla saisi vakiintuneen sijan eri puolella Suomea”, toteaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva. ”Juhlalla on laajempi yhteiskunnallinen merkitys itsenäisyytemme ja vanhojen ihmisten arvostamisessa, joten se ansaitsee paikkansa”, jatkaa Geroclubin puheenjohtaja Ritva-Liisa Luomaranta.

Nyt on aika alkaa suunnitella iäkkäiden omaa itsenäisyysjuhlaa 2024! Vie sanomaa eteenpäin omassa kunnassasi.

  • Keski-Pohjanmaan iäkkäiden itsenäisyyspäiväjuhlasta antaa lisätietoja Jussi Salminen, jussi.salminen@soite.fi
  • Oman kunnan tai hyvinvointialueen iäkkäiden itsenäisyyspäiväjuhlan 2024 vietosta voi tiedottaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:lle, info@valli.fi.
Joukko violetteihin mekkoihin pukeutuneista ikääntyneistä naisista, jotka esittävät tanssikoreografiaa.

”En ole koskaan saanut kutsua näin hienoon tilaisuuteen. Kiitos!”
– 75-vuotias juhlavieras Helsingin juhlassa vuonna 2022

Kuvat Kokkolan itsenäisyyspäiväjuhlista 2.12.2023. Kuvaaja Johanna Lång