Konstikoppa uudistui

VALLIn Ikäteknologiakeskuksen tärkeimpiä tavoitteita on jakaa tietoa itsenäistä selviytymistä lisäävistä ratkaisuista. Yksi tapa tämän tiedon jakamiseen on Konstikoppa – Kiertävä teknologianäyttely. VALLIn ja Vanhustyön keskusliiton yhteistyönä aikoinaan kehitetty Konstikoppa on kiertänyt Suomea jo vuodesta 2013 asti ja se on ollut jatkuvasti huiman suosittu erilaisten ikääntyville suunnattujen toimintojen keskuudessa. Sittemmin Konstikopan tuotevalikoimaa on uudistettu ja sisältöä päivitetty muutamia kertoja vastaamaan paremmin asiakaskunnan tarpeisiin.

Kesän ja syksyn 2021 aikana tämä liikkuva teknologianäyttely on uudistettu kokonaisuudessaan. Konstikopan ulkoasu on saanut uuden raikkaan ilmeen ja tuotevalikoima on kasvanut. Lisäksi Konstikopan käytettävyyttä ja soveltuvuutta erilaisiin esittelytilanteisiin ja -tarpeisiin on parannettu entisestään. Uudistunut Konstikoppa on käytössä joulukuun 2021 varauksista alkaen.

Uusia tuotteita

Konstikopan tuotteet on päivitetty viimeisimpiin saatavilla oleviin versioihin sekä mukaan on lisätty pari erittäin kysyttyä täysin uutta tuotetta. Uudet mukaan otetut tuotteet on valittu saamamme palautteen perusteella: älykello ja kaukosäädettävä valaisin.

Suuri osa Ikäteknologiakeskukseen yksityisiltä henkilöiltä tulevista yhteydenotoista koskee tavalla tai toisella älykelloja. Koska älykelloja on markkinoilla hyvin monenlaisia ja niiden hinta- ja ominaisuushaitari on todella laaja, päädyttiin Konstikoppaan ottamaan mukaan edullisen hintaluokan älykello, joka toimii yhdessä älypuhelimen kanssa. Lisäksi Konstikoppaan on koottu tiivis tietopaketti älykellon hankintaa harkitseville.

Toisena täysin uutena tuotteena mukaan on otettu säädettävä valaisin kaukosäätimellä. Tämä helposti käyttöönotettava ratkaisu muuttaa minkä tahansa kodin valaisimen kaukosäätimellä toimivaksi himmennettäväksi valaisimeksi. Koppaan valittu ratkaisu on vain esimerkki älyvalaisin-kategorian tuotteesta. Vastaavia ratkaisuja on saatavilla useamman eri valmistajan valikoimissa.

Uudistuneessa Konstikopassa tuotteet on jaettu neljään eri kategoriaan: Valaistus, Kodin turvallisuus, Kommunikaatio ja paikantaminen sekä Muistin tueksi. Jokaisen kategorian tuotteet on pakattu omaan laatikkoonsa ja ne voi ottaa esille laatikko kerrallaan. Tuotteet ja laatikot on myös värikoodattu, jolloin on helppo muistaa, mihin kategoriaan mikäkin tuote kuuluu.

Parannuksia käytettävyyteen

Kategorioiden mukainen jaottelu on huomioitu myös esittelijän materiaaleissa, jolloin esittelijän on helppoa keskittyä esittelemään yhtä kategoriaa kerrallaan.

Myös Konstikopan lainausprosessi on kokenut uudistuksen. Jatkossa lainaus tapahtuu sähköisen varauskalenterin kautta, josta lainaamisesta kiinnostunut taho näkee suoraan vapaana olevat ajat ja voi alustavasti varata Konstikopan haluamalleen ajankohdalle. Alustavan varauksen jälkeen lainaaja saa vahvistuksen varauksestaan sähköpostitse ja Konstikoppa saapuu varaajalle tuttuun tapaan Matkahuollon kyydillä. Sähköinen varauskalenteri aukeaa nettisivuillemme loppuvuoden 2021 aikana.

Koska saamamme palaute on meille ensiarvoisen tärkeää Konstikopan jatkokehityksen kannalta, olemme lisänneet lainausprosessiin sähköisen palautteen annon. Palautetta kerätään kaikilta Konstikoppaa esitelleiltä tahoilta ja sen voi jättää kätevästi sähköisessä muodossa tai postittamalla täytetyn palautelomakkeen Ikäteknologiakeskukseen.

Kokonaisuudessaan uudistunut Konstikoppa palvelee entistä paremmin lainaajiaan ja nopeutunut palauteprosessi auttaa meitä Konstikopan jatkuvassa kehittämisessä. Konstikoppa on edelleen matkalaukullinen helposti käyttöönotettavaa, arkea helpottavaa teknologiaa: Konstikoppa – kiertävä teknologianäyttely.

Lisätietoja ja Konstikopan varauskalenteri (myöhemmin loppuvuonna) löytyvät osoitteesta www.valli.fi/konstikoppa

Kaisa Huuhtanen
erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus / VALLI ry