Lahden Lähimmäispalvelun kotipalvelun asiakkaiden kanssa pilotoidaan uudenlaista kotiin vietävää vapaa-ajantoimintaa – Kirjeitä minusta -muistelutuokiot tuovat sisältöä iäkkäiden kotipalveluasiakkaiden arkeen

Vanhukset asuvat yksin omissa kodeissaan yhä pidempään. Monen vanhuksen arjen ainoa kontakti ulkomaailmaan on kotipalvelutyöntekijä. Heidän käyntejään odotetaan kovasti ja niihin latautuu paljon muutakin kuin henkilökohtaiseen hoivaan tai vaikka siivoukseen liittyviä toiveita. Lahden Lähimmäispalvelu ry:ssä kehitetään nyt toimintamuotoa, jossa huomioidaan erityisesti kotipalvelun piiriin kuuluvien vanhusten tarpeet.

Huomasimme, että koronan aikana monien vanhusten kunto heikkeni, sanoo toiminnanjohtaja Jonna Piipponen-Karkulowski. Ryhdyimme miettimään, millä tavalla voisimme ulottaa piristävää ja virikkeellistä toimintaa myös koteihin.

Vaikka Kotipalvelussamme ei tehdäkään lyhyitä, esim. 15 min, käyntejä työntekijän aika menee usein konkreettiseen avustamiseen. Kuulumisia vaihdetaan toki aina työn lomassa, mutta kiireettömälle jutustelulle ei välttämättä jää aikaa, kertoo yhdistyksen palveluohjaaja Maritta Rahunen. –Tuntuu tärkeältä, että voimme tarjota asiakkaillemme nyt myös tällaista ihanaa kulttuuritoimintaa perinteisen kotipalvelun ja kotisiivouksen lisäksi.

Kirjeitä minusta – projektissa pohditaan kuinka yksilöllinen vanhustyö lisää elämänlaatua, osallisuutta ja hyvinvointia ja minkälaisia asioita täytyy ottaa huomioon, kun toimintaa viedään kotiin. Työskentelyn näkökulmaksi valikoitui muistelutyö, jota varten kehitettiin oma Kirjeitä minusta – muistelujuliste yhdessä graafisen alan taitaja, Hanna Toijalan, kanssa.

Kauniin muistelujulisteen täyttäminen ja muun muassa kulttuurimuistojen ylös kirjaaminen ja kodin seinälle näkösälle ripustaminen jättää projektiin osallistujalle konkreettisen jäljen, jonka sisältöön voi palata myöhemmin läheisten tai vaikka tutun kotipalvelutyöntekijän kanssa.

Kirjeitä minusta -muistelua toteutetaan Lahden Lähimmäispalvelun kotipalveluasiakkaiden kanssa kuuden kerran kokonaisuuksina.  Projektien toteuttamisesta vastaa ohjaaja Raunamaija Lukkari-Sutinen.

Lahden Lähimmäispalvelu ry on vuonna 1987 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää Lahden alueella asuvien vanhusten hyvinvointia ja kotona asumista. Yhdistyksen toiminta sisältää ikääntyneille suunnattua kotipalvelua, vapaa-ajan- ja vapaaehtoistoimintaa.  

Yhdistys on tuotteistamassa materiaalia, joten innokkaat voivat tilata julisteita loppuvuodesta Lahden Lähimmäispalvelu ry:ltä.

Lahden Lähimmäispalveluyhdistys ry on VALLI ry:n jäsenyhteisö.

Lisätietoja:

Jonna Piipponen-Karkulowski, toiminnanjohtaja
050 340 2746

Maritta Rahunen, palveluohjaaja
050 406 21 65