Laitetaan yhdessä tossut ja tassut liikkeelle!

Iäkäs nainen silittää ulkoiluystävän sylissä olevaa villakoiraa.

Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen tavoitteena on lisätä iäkkäiden ulkoilumahdollisuuksia kehittämällä uusia ulkoiluavun toimintamuotoja, joista koiraulkoiluystävätoiminta on yksi. Lähtökohtana on alusta asti ollut se, että koiranomistaja voisi toimia ulkoiluystävänä lähellä kotiaan ja osana päivittäistä elämäänsä.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry tukee Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen etenemistä ja VALLIn jäsenyhteisöt Espoon Lähimmäispalveluyhdistys ry ja Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry ovat lähteneet mukaan pilotoimaan toimintaa alueellaan. Kolmivuotisessa hankkeessa edistetään kotona asuvien ikäihmisten ulkoilua koiraulkoiluystävätoiminnan keinoin.

Viime vuodesta alkaen ovat tassut viuhuneet ja hännät heiluneet, kun Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa alettiin yhteistyössä kumppaneiden kanssa kouluttaa koiranomistajia iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Tähän mennessä vapaaehtoisia koiraulkoiluystäviä on koulutettu yhdeksällä eri paikkakunnalla. Vastaanotto on ollut myönteistä ja koulutettuja koiraulkoiluystäviä on tällä hetkellä reilu 60.

Koiran läsnäololla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Jo pelkkä koiran katsominen voi alentaa stressiä, koiran silittämisestä puhumattakaan. Ulkoiluystävätoiminnassa koira voi kannustaa iäkästä lähtemään ulos vapaaehtoisen kanssa, vaikkei aina huvittaisikaan. Moni iäkäs, jolla itsellään on aiemmin ollut koiria, on ollut hyvillään mahdollisuudesta olla tekemisissä koirien kanssa ulkoilun merkeissä.

Tänä syksynä hankkeen kanssa yhteistyöhön on lähtenyt uusia tahoja, jotka vievät innolla koirien tuomaa hyvää eteenpäin. Kotkassa toimivan Palvelutaloyhdistys Koskenrinteen työyhteisössä on koiraihmisiä, joten yhteistyöhön lähteminen tuntui luontevalta.

Koskenrinteen toiminnallisuuskoordinaattori Veli-Pekka Paananen, koiran omistaja itsekin, kommentoi toimintaa:

”Idean erinomaisuus itsessään herätti kiinnostuksen. Ja kyllähän me luotamme siihen, että koirakaveruuden myötä vapaaehtoisten määrä palautuu koronaa edeltävälle tasolle ja asukkaamme innostuvat koiralenkkeilystä.”

Myös Espoon Lähimmäispalveluyhdistys on mukana käynnistelemässä koiraulkoiluystävätoimintaa. Heillä on kaksi palvelutaloa, yksi Espoonlahdessa ja yksi Kivenlahdessa. Uudenlaisen vapaaehtoistoiminnan toivotaan houkuttelevan nuorempia vapaaehtoisia mukaan ja aktivoimaan myös lähialueen senioreja.

”Lähdimme suurella ilolla hankkeeseen mukaan, sillä kaikki mikä innostaa asukkaitamme liikkumaan enemmän on hieno juttu. Koirakaveri ja kävelyseura on monelle varmasti mieluisa asia. Ja koirathan ovat aivan ihania”, sanoo Espoon Lähimmäispalveluyhdistyksen toimitusjohtaja Niina Pyy.

Heräsikö kiinnostus koiraulkoiluystävätoimintaan? Ota yhteyttä!

Saini Suutari
koordinaattori, Tossut ja tassut liikkeelle -hanke
saini.suutari@ikainstituutti.fi, p. 040 526 2298
www.ikainstituutti.fi/tossut-ja-tassut-liikkeelle                     

Tom Kankkonen (hankkeen asiantuntijajäsen)
kehittämispäällikkö, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
tom.kankkonen@valli.fi , p. 050 470 5163
www.valli.fi