Living, Learning and Earning Longer eli Elä, Opi ja Ansaitse Pidempään

AARPn tilaisuus New Yorkissa 12.2.2020 Vappu Taipale

AARP, American Association for Retired People on 38 miljoonan jäsenen järjestö. Eläkeläisiä kaikki jäsenet eivät silti ole; AARPhen voi liittyä 50 vuotta täytettyään, minkä Michelle Obamakin heti teki. AARP järjestää YK:n Sosiaalisen kehityksen toimikunnan kokousten yhteydessä lounastilaisuuksia, joihin liittyy lyhyt seminaari. Saimme Virpi Dufvan kanssa kutsun paikalle ja näihin tilaisuuksiin toki kannattaa mennä. Ohjelma on kiinnostava, ja osallistujat valittua väkeä, joten verkostoituminen on helppoa.

Seminaarin avasi YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja, nigerialainen Tijjani Muhammad-Bande. Hän korosti vanhojen ihmisten merkitystä yhteiskunnille.”Vaikka Afrikka on nyt vielä nuori maanosa, se tulee vanhenemaan vauhdilla”. Tavoitteena YK:ssa on yhteiskunta kaikille, sen edestä tehdään työtä.

AARP:n punatukkainen ja  -pukuinen toiminnanjohtaja Jo Ann Jenkins puhuu vakuuttavasti. ”Pitkäikäisyys tulee leimaamaan työelämää ja sillä on voimaa muuttaa markkinoita, kansantalouksia ja yhteiskuntia. Meidän täytyy itsekin muuttaa ajatuksiamme työstä, ihmissuhteista ja tulevaisuudesta. Työpaikat muuttuvat kansainvälisemmiksi ja työ vaihtelevammaksi.” 

AARP:llä on tarjota mielenkiintoista faktatietoa. Sen selvitysten mukaan yli viisikymppisten osallistuminen työelämään hyödyttää yhteiskuntaa ja kaikenikäisiä amerikkalaisia jo nyt kahdeksalla triljoonalla dollarilla saati vuonna 2050 jo 30 triljoonalla dollarilla. Silti tämän ikäryhmän panos vapaaehtoistyön kautta on enemmän kuin kymmenkertainen edelliseen. Myös veronmaksajina vanhat kunnostautuvat.  Globaaleista yrityksistä taas seitsemän kymmenestä kokee jo nykyisin vaikeuksia rekrytoida osaavaa nuorta väkeä ja 86 prosenttia niistä pitää monisukupolvista työyhteisöä tärkeänä menestykselleen ja kasvulleen.  OECD, rikkaiden maiden yhteisö on tutkinut, miten vanhempien työntekijöiden työelämään osallistuminen nostaa elintasoa: Kreikassa 35 prosenttia, Suomessakin 18 prosenttia.

Päivän panelistit olivat kovan luokan talousasiantuntijoita S&PGlobal, Mercer ja BlackRock- pörssiyhtiöistä edustaen varallisuuden suunnittelua, koulutusta ja eläkeinvestointeja, ei siis ihan jokapäiväisiä kumppaneita vanhustenhuollon väelle. Heidän vauhdikkaissa puheenvuoroissaan vilahteli ikäjohtaminen, tilastotiedon tarve, monisukupolvisuuden tärkeys työpaikoilla ja jatkuva kouluttaminen, ”upskills”. Valiteltiin sitä, että eläköitymiselle on säädetty ikäraja; näin ei pitäisi olla. ”Entä onko eroja miesten ja naisten suhteen?” panelin puheenjohtaja Lauren Young, televisiosta sikäläisille tuttu ”puhuva pää” tivaa. Syntyy pitkä hiljaisuus. Taitaa vielä naisilla olla vaikeammat paikat!

Lopuksi panelistien piti yhdessä sanalla ilmaista, mitä ikääntyvältä ihmiseltä edellytetään  työelämässä. Uteliaisuutta! Energiaa! Ulospäin suuntautumista!

Hyvä ajankohtainen teema, maittava lounas. Vähän tosin eurooppalaisten ystävien kanssa tuumailtiin, että globaalien yritysten maisemaan ei taida mahtua köyhyyden ja pienenpienten yritysten todellisuus, niin yhdenmukaiselta tämä vauhti ja päättäväisyys tuntui. Silti, kiinnostava kokemus. Katsokaapa tekin AARP:n sivuja, www.aarp.org saadaksenne tuntumaa suureen maailmaan!

Vappu Taipale ja Virpi Dufva AARP-tilaisuudessa New Yorkissa helmikuussa 2020.