
Olen VALLIn Moni-ikä -hankkeen tuorein harjoittelija Milka Katajisto. Opiskelen tällä hetkellä yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa, mutta olen aikaisemmalta koulutukseltani sairaanhoitaja-diakonissa. Päätin jo lapsena haluavani tehdä työtä, jossa voin auttaa muita, nähtyäni uutisen ikääntyneiden yksinäisyydestä. Olenkin tehnyt töitä ikääntyneiden parissa ja heidän kanssaan niin hoito- kuin diakoniatyössäkin. Aiheet kuten yksinäisyys, vapaaehtoistyö, taloudellinen ahdinko, asuminen, suru ja ikääntymisen tuomat elämänmuutokset ihmisten elämissä ovat tulleet tutuiksi.
Lähdin kouluttautumaan lisää oppiakseni yhteiskuntamme rakenteista, kun olin nähnyt niiden toiminnan ja toisaalta toimimattomuuden, käytännön työssäni yksilön näkökulmasta. Erityisiä kiinnostuksen kohteitani ovat ikä- ja hoivapolitiikka sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme toiminta. Harjoittelun alusta saakka on ollut hienoa tutustua ja keskustella VALLIlaisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneita samoista aiheista, ja joilla on valtavasti tietotaitoa ikääntyneiden aseman edistämisestä.
Olen tehnyt useimmat opintojen aikaiset kirjalliset työt liittyen ikääntyneisiin tai heidän asemaansa yhteiskunnassa. Kandidaatintutkielmassani selvitin, miten ikääntyneitä kuvataan hyvinvointialueiden verkkosivuilla heille osoitettujen palvelujen ohessa esitettävissä kuvissa. Ikääntyneet nähdään usein melko homogeenisenä ryhmänä, ja stereotyyppinen kuva ikäihmisestä onkin valkoinen, tyytyväinen ja verrattain hyväkuntoinen hoivan kohde. Toisaalta hänet voidaan kuvata myös oman elämänsä aktiivisena toimijana elämänsä loppuun saakka, vaikka kokonaisvaltainen avuntarve olisikin jo ilmeinen.
Mikäli pyytäisin sinua ajattelemaan ikäihmistä, piirtyisi mieleesi todennäköisesti kuva vaaleaihoisesta ja -hiuksisesta, kumarassa kulkevasta miehestä tai naisesta. Kuva ikääntyneistä ja ikääntymisestä kaipaa yhteiskunnassamme ja ajatuksissamme tuulettamista, sillä ikääntyminen on lopulta hyvin moninaista ja ikääntyneet yksilöitä – aivan kuten kaikissa muissakin ikäryhmissä. Moni-ikä -hanke on ollut ihanteellinen harjoittelupaikka ja sukellus tähän teemaan liittyen.
Moni-ikä -hankkeessa edistetään ikääntyneiden yhdenvertaisuutta. Oman osuuteni hankkeeseen olen tuonut tutustumalla hyvinvointialueiden suunnitelmiin, ja selvittämällä, miten moninaisuus näkyy niissä erityisesti ikääntyneiden näkökulmasta. Ikääntyvien vähemmistöjen näkyväksi tekeminen on erittäin tärkeää, ja hyvinvointialueiden asiakirjoja lukiessani olen huomannut, että hankkeelle on tarvetta yhteiskunnassamme. Hyvinvointialueilla ollaan heräämässä ikääntyneiden moninaisuuden äärelle – joillain enemmän, toisilla vähemmän. Alueilla tarvitaan ehdottomasti lisää tietoa ikääntyneiden moninaisuudesta, jotta se voidaan ottaa jatkossa huomioon paremmin. Ikääntyviä vähemmistöjä löytyy varmasti kaikilta alueilta, vaikka jotkin alueet profiloituvatkin esimerkiksi monikulttuurisemmiksi kuin toiset.
Kuultuani VALLIn harjoittelumahdollisuudesta, tartuin siihen oitis. Olin tutustunut VALLIn verkkosivuihin jo aivan opintojeni alussa, ja esimerkiksi Trainee-ohjelma oli tullut tutuksi Instagramin välityksellä. VALLIn monipuolinen työ ikääntyneiden hyväksi oli aiheuttanut minussa ihailua jo pitkään, mutta vasta aloitettuani harjoitteluni ymmärsin, kuinka laajaa työ todella on, aina vaikuttamisesta ja edunvalvonnasta ruohonjuuritasolle asti.
Olen oppinut harjoittelun aikana paljon niin VALLIsta, järjestötyöstä, ikääntyneiden moninaisuudesta, omien ennakkokäsitysten huomioimisesta kuin hyvinvointialueiden toiminnastakin. Olen kiitollinen koko VALLIn työyhteisölle lämpimästä vastaanotosta, sekä Moni-ikä -hankkeen hankesuunnittelijoille Jukalle ja Sonjalle saamastani ohjauksesta ja luottamuksesta koskien selvitystyön tekemistä. Harjoittelun kolmas ja viimeinen kuukausi on käynnissä, ja haikein mielin, mutta iloisena harjoittelusta, jatkan maisteriopintojeni pariin. Gradun aihe ei ole vielä päätettynä, mutta tiedän, että se tulee olemaan jotakin VALLIn sloganin mukaista: paremman vanhuuden puolesta. Sen takana voin ja haluan seistä niin nyt kuin tulevissakin töissäni.
Milka Katajisto
Moni-ikä -hankkeen harjoittelija