Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivää vietetään 1.10.

1.10.2023 vietetään Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivää. Nyt liputettava kerta on jo kahdeksas. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi liputettiin ensimmäisen kerran sisäministeriön suosituksesta vuonna 2016, jolloin Miina Sillanpään syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Vuodesta 2023 alkaen 1.10. on vakiintunut liputuspäivä. 1.10. on samalla myös järjestöjen päivä. Sosiaalisessa mediassa päivää voi seurata tunnisteilla #JärjestöjenPäivä #liputan #MiinaSillanpää


Miina Sillanpää syntyi kesäkuun neljäs päivä 1866. Miina eli lapsuutensa köyhissä oloissa, torpassa Jokioisilla yhdessä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa.

12 vuoden iässä Miina aloitti työt tehtaassa. Työ oli varsin raskasta lapselle, mutta sitkeä ja sisukas Miina opiskeli työn ohessa tehtaan koulussa. Tehdastyön jälkeen Miina teki työtä piikana useita vuosia ja huomasi sen, kuinka huonossa asemassa piiat Suomessa elivät silloin.

Miinan yhtenä elämäntehtävänä olikin piikojen, kotipalvelijattarien ja naisten aseman ja oikeuksien puolustaminen sekä työolojen kehittäminen. Miina valittiin kansanedustajaksi sosialidemokraattisen puolueen edustajana ensimmäisten naisten joukossa vuonna 1907 ja hän istui yhteensä 38 valtiopäivillä myös usein ikäpuhemiehenä valittaessa eduskunnalle puhemiehistöä.

Vuonna 1926 Miina Sillanpäästä tuli ensimmäinen naisministeri. Tässä Väinö Tannerin hallituksessa Miina toimi apulaissosiaaliministerinä ja ajoi arkailtujakin lakialoitteita eteenpäin ja läpi.

Huolimatta siitä, että Miina joutui poliittisella urallaan mitätöinnin ja pilkankin kohteeksi, hän ei antanut periksi. Miina puolusti heikompiosaisia ja heidän oikeuksiaan ja hänellä oli rohkeutta ottaa tärkeäksi kokemansa asiat esiin myös niissä pöydissä ja tilaisuuksissa, joissa hän oli ajatuksineen vähemmistössä tai yksin.

Asiansa osaava ja yhteistyötaitoinen Miina onnistui ylittämään myös puoluepoliittisia rajoja ja saamaan ajatuksilleen ja kehittämisideoilleen laajempaakin tukea.

Miina Sillanpää kuoli 3. huhtikuuta 1952, 85-vuotiaana. Miina Sillanpää vaikutti vuosikymmeniä monen epäkohdan ja ongelman korjaamiseksi tai poistamiseksi yhteiskunnassamme.

suomen lippu liehuu

Miinan rohkea ja innovatiivinen ote edistää asioita on ollut suunnannäyttäjänä lukuisille kansalaisvaikuttajille ja on sitä edelleen. Sisäministeriön päätöksellä Miina Sillanpää ja kansalaisvaikuttaminen on saanut oman vakiintuneen liputuspäivänsä.

Virpi Dufva
toiminnanjohtaja / Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
entinen puheenjohtaja / Miina Sillanpään Seura ry