Minä ja tietokone. Sirpa Ritvasen taival digimaailmaan

Se tuli minulle yllätyksenä, pyytämättä, se veljeni vanha, minkä tilalle hän hankki itselleen uuden. Ja näin tapahtui pari kertaa tekniikan kehittyessä.


Ensimmäinen möhömahainen laite pöydälläni, katseli minua mykkänä, odottavan näköisenä, että mitäs siinä mietit. Mietin, etten halua tutustua sinuun. Olet kuulema hankala,  itsekäs ja vaativa kaveri. Pelkään sinua, pelkään, että viet yöuneni. Aamulla saat mennä sinne, mistä tulitkin, hiiresi kanssa.

No, aamulla se oli peikkona paikallaan herättelemässä uteliaisuuttani. Uteliaisuus on siitä sitkeä ominaisuus, ettei sitä helpolla saa pysymään kannen alla. 

Ja niinpä se voitti ensimmäisen erän, tämä hiljainen uusi tuttavani. Se alkoi ikään kuin salaa houkutella kättäni painikkeelle, siihen, mistä sen saa hereille. Rohkeasti vaan, ei se voi yhdestä kosketuksesta rikki mennä. Noin, ja ihan pelästyin kun ruudulle, eli näytölle ponkaisi isosti Tervetuloa Sirpa. Joko se tietää nimenikin? Kauheeta! Hirveetä,… ihmeellistä! 

Tästä se seitten alkoi, voi sanoa jonkinasteinen ystävyys, kaiken riitelyn ja erouhkailun jälkeen. Olit aina oikeassa, vaikka yritin muuta väittää. Lopulta hakeuduin oppimaan tarkemmin sisäistä sielunmaisemaasi, jopa useamman kerran, kun et avautunut parilla istunnolla. 

Lohduttauduin sillä, että maailmassa kaikki muuttuu, myös sanonta siitä, että ”Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa” ja mehän olimme jo vanhoja, molemmat. 

Kahdenkeskinen ystävyytemme on nyt jo siirtynyt sanoisinko työpari- suhteeksi. Ei ilman ajoittaista kinastelua, mutta joustamalla ja riisumalla vastustusta vähän kerrallaan, pääsen mukaan siihen uskomattomaan tiedon määrään, mitä sisälläsi pidät. Ja alan ymmärtää, että voit sen kaiken näyttää, myös minulle. Mahdollisuuksia on lukemattomia, aina mielenkiinnon ja tarpeen mukaan. Mutta niinhän sitä sanotaan, että ”myöhäistä ei milloinkaan” jos käydään uutta oppimaan. 

Ja tähän loppuun pieni ”mainospuhe”. 

Koneesi haluaa auttaa, helpottaa elämääsi monella tavalla. Se säästää aikaasi ja vaivaasi kertomalla aikatauista, voit tehdä lippuvarauksia tai lukea uutisia maailman menosta. Saat yhteyden ystäviisi, tietoa terveydestäsi ja voit hoitaa arkiset pankkiasiasi. Se toimii viihdyttäjänä silloin, kun kaipaat seuraa, ja varmana tietotoimistona, jos tarvitset reseptiä uuteen kakkupohjaan. Puhumattakaan monista harrastuksista, kuten pelaaminen tai tallennettujen valokuvien katsominen. Jos haluat voit kirjoittaa vaikka romaanin, tai elämänkertaasi lasten ja lasten lasetesi iloksi. 

Pelko pois, ei se rikki mennyt minullakaan, vaikka sain sen moneen umpisolmuun monta kertaa, …ja saan vieläkin.