Minä luen sinulle -kampanja tulee taas!

Helsingin Aikuisopiston opiskelija Omar Namir Daham vieraili lukemassa selkokielisiä kirjoja Paula Widgrenille ja muille Mereo Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry:n asukkaille lokakuussa 2018.
Kuva Veera Nuutinen: Helsingin Aikuisopiston opiskelija Omar Namir Daham vieraili lukemassa selkokielisiä kirjoja Paula Widgrenille ja muille Mereo Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry:n asukkaille lokakuussa 2018.

Minä luen sinulle -kampanjassa 11.-15.2.2019 maahanmuuttajat lukevat ääneen ikäihmisille ja kehitysvammaisille ihmisille. Kampanjassa luetaan ääneen selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, joita on helppo lukea ja ymmärtää. Vanhus-, vammais- ja maahanmuuttajatyön toimijat voivat ilmoittautua mukaan kampanjaan 28.1.2019 asti. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Minä luen sinulle -kampanja tulee taas helmikuussa 2019! Kampanja tuo yhteen maahanmuuttajia ja iäkkäitä suomalaisia yhteisten lukuhetkien merkeissä.

Minä luen sinulle -viikolla 11.–15.2.2019 maahanmuuttajat toteuttavat lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukuhetkien aikana vanhus- ja vammaistyön yksiköissä luetaan selkokielistä kirjallisuutta ja uutisia.

Ilmoittautuminen kampanjaan on nyt avoinna kaikille vanhus-, vammais- ja maahanmuuttajatyön toimijoille.  Minä luen sinulle -kampanjan verkkosivuilla voi ilmoittautua järjestämään lukuhetkiä 28.1.2019 asti.

Minä luen sinulle -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kampanjassa on mukana kaksi lukuilon lähettilästä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed ja Vuoden pakolaisnainen 2018 Sirwa Farik

Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Vuoden 2019 kampanjan teema on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Kampanja haluaa innostaa maahanmuuttajia kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten ja kehitysvammaisten ihmisten parissa.

”Meillä kaikilla on taitoja ja kiinnostuksen kohteita, joita voi hyödyntää vapaaehtoistoiminnassa. Lukuhetki on hyvä tapa kokeilla, miltä vapaaehtoistoiminta tuntuu”, kuvaa Vallin projektisuunnittelija Aili Korteniemi. 

Jo kolmena vuotena järjestetyn Minä luen sinulle -kampanjan lukuhetket ovat olleet suosittuja. Vuonna 2018 kampanjaan osallistui arviolta 700 maahanmuuttajaa ja 1500 iäkästä ja kehitysvammaista henkilöä ympäri Suomen.

”Lukuhetkien parhaita puolia on, että niissä tulee väistämättä tutustuttua toiseen. Kun annetaan ihmisille hetki ja tila tutustumiseen ja yhdessäoloon, voi tapahtua hyvin monenlaista”, kertoo lukuhetkiä opiskelijoidensa kanssa järjestänyt Helsingin Aikuisopiston suomen kielen opettaja Nuppu Tuononen.

Tuononen suosittelee Minä luen sinulle -kampanjaan osallistumista opettajille, jotka haluavat herättää opiskelijoissa onnistumisen iloa.

Samanlaisia kokemuksia lukuhetkistä on saatu myös Pohjois-Pohjanmaalla.

”Yhteisistä lukuhetkistä opiskelijoille tulee kokemus, että heidän osaamisestaan on muille hyötyä.”, sanoo Esikoto-kotouttamishankkeessa työskennellyt sosionomi Anu Ylisaukko-oja, joka otti kampanjan lukuhetket säännölliseksi osaksi kotouttamistyötä.

Selkokieli helpottaa ymmärtämistä

Minä luen sinulle -kampanjassa luetaan selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, jotka helpottavat lukemista ja ymmärtämistä, jos kieli on uusi tai jos sanat alkavat unohtua.

”Selkokieli on nyt hyvin ajankohtaista, kun Suomessa on vieraskielisiä yhä enemmän ja väestömme ikääntyy”, sanoo Selkokeskuksen projektisuunnittelija Elina Kinnunen.

Lukuhetkissä selkokielinen tarina tai uutinen auttaa myös keskustelussa alkuun.

”Alun jännitys unohtuu, kun yhteinen jutun juuri löytyy luetusta tekstistä. ”Koska te tulette taas lukemaan” onkin usein kuultu toive lukuhetkien päätteeksi”, kertoo Korteniemi.

Ilmoittaudu mukaan kampanjaan 28.1. mennessä

Vanhus-, vammais- ja maahanmuuttajatyön toimijat voivat ilmoittautua mukaan kampanjaan Selkokeskuksen kampanjasivuilla 28.1. mennessä.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa #minäluensinulle

Voit seurata kampanjan tunnelmia Facebookissa ja Twitterissä @IMYhdessa.

Kampanjan järjestävät Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Valli osana Yhdessä-toimintaa. Kampanja on lähtöisin Selkokeskuksesta. 

Lisätietoa kampanjasta

Selkokeskus
Elina Kinnunen
elina.kinnunen@kvl.fi
050 470 3746 

Lisätietoa Yhdessä-toiminnasta

Valli
Aili Korteniemi
aili.korteniemi@valli.fi
050 400 9485