Yhdessä-toiminta .

Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä -toiminta tuo paikallisia vanhus- ja monikulttuurisuusalan toimijoita yhteen. Kehitämme yhteistyössä toimintaa, jossa ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat.

Yhteisen toiminnan kautta maahanmuuttajat tutustuvat ikäihmisiin, harjoittelevat suomen kieltä ja saavat kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Ikäihmiset puolestaan pääsevät jakamaan elämänkokemustaan, saavat uusia tuttavuuksia ja mielekästä sisältöä arkeensa.

Vallin jäsenyhteisöjen lisäksi mukaan voivat lähteä esimerkiksi maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuusjärjestöt, oppilaitokset tai muut kohderyhmien kanssa toimivat tahot. Tuemme toimijoita uusien yhteistyökumppaneiden löytämisessä ja yhteisen toiminnan aloittamisessa. Vapaaehtoistoiminnan tueksi tuotamme selkokielisiä aineistoja.

Yhdessä-toiminta toteutetaan yhteistyössä Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen kanssa. Monika-Naiset liitto ry toimii hankkeessa kumppanina. 

 

Näitä toimintoja kehitämme:

Päivä vapaaehtoisena
Maahanmuuttajat kokeilevat vapaaehtoistoimintaa ja tutustuvat palvelutalojen tai hoivakotien arkeen.  Yhteinen toiminta päivän aikana voi olla esimerkiksi askartelua, levyraateja, leipomista tai selkokielisiä lukuhetkiä. Maahanmuuttajat osallistuvat myös selkokieliseen vapaaehtoistoiminnan infoon. Päivä vapaaehtoisena -tapahtumat toteutetaan pienryhmissä. 

Minä luen sinulle -kampanja
Valtakunnallisessa Minä luen sinulle -kampanjassa maahanmuuttajat lukevat ääneen selkokielisiä kirjoja ikäihmisille ja kehitysvammaisille ihmisille. Kampanjaviikkoa vietettiin 5.-11.2.2018 teemalla Ystävyys.

Kampanjaviikkoon osallistui yli 600 maahanmuuttajalukijaa. Lukuhetkiä järjestettiin 90 vanhus- ja vammaisalan yksikössä 30 eri paikkakunnalla.

Kampanjan suojelijana toimi Vallin kunniapuheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen. Kampanjan keulakuvina olivat Monika-Naiset liitto ry:n puheenjohtaja, vuoden 2017 pakolaisnainen Bahar Mozaffari ja kirjailija Claes Andersson.

Seuraavan kerran kampanja järjestetään keväällä 2019. Kampanja on lähtöisin Selkokeskuksesta ja vuonna 2018 se järjestettiin kolmatta kertaa.

Toimintaa rahoittaa STEA vuosina 2017-2019 (Mentorimummot ja -papat -hanke).