Nuoret vahvistamassa työyhteisön positiivisuuden kierrettä

Oulun Seudun Mäntykodissa on saatu nauttia sukupolvien kohtaamisesta jo kolmen viikon ajan, kun Vallin koordinoimaan Vanhustyön Trainee -ohjelmaan kuuluvat nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistä toimintaa ikäihmisten parissa.

Toiminnanjohtaja Nina Hynninen kertoo, että yhdistys haluaa edistää nuorten suuntautumista hoiva-alalle. Hynninen toteaa, että varsinkin viime aikojen uutisten perusteella on tärkeää, etteivät nuoret muodostaisi mielikuvia vanhustyöstä pelkästään negatiivisten uutisten perusteella. Hoiva-ala on ja tulee vielä vahvemmin olemaan varma työllistäjä tulevaisuudessa.

Positiivisuus ruokkii positiivisuutta

Matalan kynnyksen tutustumisella puretaan nuorten jännitystä vanhusten kohtaamiseen tai ylipäänsä vanhustyöhön liittyen. Tässä työyhteisö toimii ratkaisevassa roolissa. ”Sillä on suuri merkitys, että miten meidän henkilökunta ottaa heidät vastaan”, Hynninen toteaa. Mäntykodin henkilökunta on saanut Trainee -nuorilta hyvää palautetta. Hynnisen mielestä nuorten läsnäolo onkin saanut aikaan positiivisen kierteen työyhteisön keskuudessa. Vastavuoroinen toisten huomioiminen helpottaa tulevaisuudessa uusien nuorten vastaanottamista työyhteisöön.

Vanhuus on osa jokaisen elämänkaarta

Hynnisen mielestä nuorten tutustuminen hoivakodin arkeen tekee näkyväksi ihmisen elämänkaaren. Vanhustyön Traineen kantavana ajatuksena onkin, että vanhusten kohtaamistaitoja tarvitaan lähes kaikilla aloilla, julkisilla paikoilla ja omassa lähipiirissä. Vanhuksiin tutustuminen edistää arvostavaa kohtaamista. Samalla nuoret pohtivat vanhuutta myös osana omaa tulevaisuutta.

Merkityksellisyyttä kaikille osapuolille

Hynninen toivottaa myös vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet nuoret tervetulleiksi. Mäntykodin vapaaehtoisten ikähaarukka liikkuu 16 ja 95 ikävuoden välillä, ja vapaaehtoinen voi itse määritellä muun elämänsä ja omien vahvuuksiensa mukaisia tapoja osallistua.

”Tästä työstä saa oikeasti tosi paljon hyvää myös itselleen.”

Työn ja opintojen ulkopuolella oleville nuorille aikuisille kannattaa tiedottaa vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista myös muilla paikkakunnilla. Nuoria tavoittaa esimerkiksi noin 60 eri paikkakunnalla toimivien Ohjaamojen kautta. Löydät oman paikkakuntasi lähimmän Ohjaamon tiedot tästä linkistä.

Valli ry:n Vanhustyön Trainee yhdistää nuoret ja vanhukset ja kehittää sukupolviälykästä työelämää. Toiminta on valtakunnallista. Lue lisää sivuiltamme.