Nuoria vanhustyöhön

Kirjoittaja: Tuomas Mänttäri

Miten saada syrjäytymisvaarassa olevat nuoret kiinni työelämään ja samalla lisävoimavaraksi vanhustyöhön? Tätä olen seurannut Vallin Vanhustyön Trainee (Ray) -ohjausryhmässä.

Ohjelmalla koulutetaan työpaikalle mentoreita, jotka osaavat ottaa alasta kiinnostuneet nuoret oikealla tavalla vastaan. Pitkäaikaistyöttömille nuorille avautuu mahdollisuus tutustua vanhustyöhön. He voivat olla apuna yksinkertaisissa avustustehtävissä, seurustella ja ulkoiluttaa vanhuksia ym.

Tärkeää työtä, eikö vaan? Vanhukset saavat enemmän läsnäoloa ja virikkeitä. Nuoret saavat toivottavasti kipinän alan töihin ja opintoihin.

Pieni pettymys on ollut, että kokeiluun valmiita työpaikkoja on ollut vaikeaa löytää. Eikö maksuton lisäkäsipari oman henkilökunnan lisäksi kiinnosta, tai maksuton mentorikoulutus? Yleensä selitys on ollut se, että nuoren opastamiseen menisi oman henkilökunnan aikaa tai että mentorikurssille ei ehdi osallistua.

Voi voi. totta on, että nykyajan työelämässä ei ole liikaa luppoaikaa. Uskon kuitenkin, että pienellä aikapanostuksella työyhteisö voisi saada paljon lisäarvoa motivoituneista nuorista. Samalla vahvistetaan toimialan imagoa nuorten keskuudessa. Ikäihmisten palveluissa on työtä nyt ja jatkossa. Tälle alalle kannattaa kouluttautua.

Tuomas Mänttäri
Toimitusjohtaja
Sosiaalialan Työnantajat