Oulun Seudun Mäntykoti ry:n Kotiväki-hanke

Elämänote-ohjelman hankkeista kuusi toimii VALLIn jäsenjärjestöissä. Niistä jokaisessa tehdään valtavan tärkeää työtä. Oulun Seudun Mäntykoti ry:n Kotiväki-hankkeessa työskennellään kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden ikäihmisten parissa. Marjaleena ja Riitta kertovat työstään ja hankkeessa tehdystä virtuaalisesta valokuvanäyttelystä:

Vaietut suut avautuvat

Meillä on tähän mennessä ollut muun hanketyömme ohella kaksi vertaistuellista RajatON! -ryhmää, joissa ikääntyneet kävivät läpi selviytymistään ja omien rajojen asettamista valokuvaterapeuttisten menetelmien avulla.

Ryhmään osallistuneiden ideoimista ja tuottamista valokuvista ja niiden sanoituksista on koottu “Ennen minä juoksin pakoon” -näyttely, joka kiertää paikallisesti ja valtakunnallisesti pyrkien tavoittamaan ihmisiä matalalla kynnyksellä. Kuvat ovat ikkunoita siihen maailmaan, millaisten vaiheiden kautta iäkkäät naiset ovat käsitelleet kohtaamaansa lähisuhdeväkivaltaa ja pyrkineet irrottautumaan siitä. Näyttelyyn liittyy aina myös yleisötilaisuus aiheesta.

“Taiteen perustehtävät ovat: nautinnon luominen, keskustelun herättäminen, viisauden tavoittelu ja tunne-elämän kehittäminen. Taiteen kautta vapautuu sydämistämme niitä kipeitäkin asioita, joille emme edes osaa tai halua antaa sanoja. Vaietut suut avautuvat” Nämä sanat lausui Oulun kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja 1. näyttelyn avajaisissa Metsola galleriassa 8.1.2020

Haluaisitko sinäkin tutustua tarkemmin näyttelyymme ja ikääntyneiden kaltoinkohtelun ja lähisuhdeväkivallan vastaiseen työhön omissa toiminnoissasi? Valmennukset ja hanke-esittelyt onnistuvat hyvin myös etäyhteyksin.

Linkki ”Ennen minä juoksin pakoon”-virtuaalinäyttelyyn:

Näyttelyvieraiden antamaa palautetta:

“Upea näyttely, aiheutti kylmiä väreitä”
“Kiitos kun annoitte ajattelemisen aihetta”
“Pysähdyin taiteen äärelle liikuttuneena”
“Oli ilo katsoa kuvia, joissa näkyi toivo, helpotus, ilo ja usko siihen, että tulevaisuus on parempi ja elämä kantaa”

Kotiväki-hankevastaavat:
Marjaleena Kyllönen marjaleena@mantykoti.fi 044-5504812
Riitta Vesala riitta.vesala@mantykoti.fi 050-4398017

Lisätietoja myös:
Elämänote-ohjelman suunnittelija Heli Väisänen heli.vaisanen@valli.fi 050-4705136