Rohkaisua ja runoja – lukuhetki Marjatta-Säätiön Ystäväkerhossa

Jäsenjärjestömme Marjatta-Säätiö on aktiivisesti mukana Minä luen sinulle -kampanjassa tänä vuonna. Vantaan Havukoskella luetaan kolmena päivänä säätiön eri yksiköissä.

Minä luen sinulle -kampanjassa maahanmuuttajat lukevat selkokielistä kirjallisuutta vanhus- ja vammaisalan yksiköissä. Tänä vuonna lukuhetkiä järjestetään 59 kunnassa ympäri Suomen. Vanhus- ja vammaistoimijoita on mukana noin 130. Lukijoiksi on ilmoittautunut noin 60 tahoa oppilaitoksista muihin monikulttuurisuustoimijoihin. Minä luen sinulle -viikon suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Olimme mukana Ystäväkerhon lukuhetkessä, johon olivat tervetulleita niin säätiön asukkaat kuin lähialueen väki. Ystäväkerhon vieraat, eli lukijat, olivat Luetaan yhdessä -verkoston opiskelija ja opettaja. Luetaan yhdessä -verkosto opettaa kotimaisia kieliä, suomea ja ruotsia, maahanmuuttajille vapaaehtoisten opettajien voimin. Erityisesti toiminnalla tuetaan naisten kotoutumista.

Lukuhetken alkaessa tunnelma oli kiireetön ja rauhallinen. Kaikki keskittyivät kuuntelemaan lukijaa. Opiskelija luki hänelle tuttua kirjaa, jossa kerrottiin asioita Suomesta. Lukija kertoi, kuinka hän on opiskellut suomen kieltä vasta vuoden. Kerholaiset olivat hyvin kannustava yleisö. Kuin yhdestä suusta he kehuivat opiskelijan kielitaitoa: ”Vasta vuoden opiskellut suomea, ja jo noin hyvin puhut.”

Seuraavaksi siirryttiin lukemaan uutisia Selko- ja Helsingin sanomista. Aiheina olivat muun muassa karhujen aikainen herääminen talviunilta, postin kaventuneet palvelut ja ystävänpäivä. Ajankohtaiset aiheet herättivät keskustelua osallistujien keskuudessa. Keskustelun lomassa kuultiin myös kaunis runo ystävyydestä kerholaisen tulkitsemana.

Runo sai miettimään kuinka tärkeitä tämänlaiset hetket ovat. Ihmiset kokoontuvat yhteen, jakavat kokemuksia ja ajatuksia. Juuri näistä kiireettömistä kohtaamisista versoaa uusia ystävyyden alkuja. Parhaimmillaan lukuhetket voivat olla kasvualusta, jossa uuden ystävyyden siemen istutetaan.

Taija Eskelinen
Yhdessä-toiminnan projektityöntekijä