Sosiaalinen hyvinvointi, toiminnallisuus ja osallisuus näkyivät Floridan Lake Worthin Lepokodissa

Floridan suomalaisyhteisö päätti 50 vuotta sitten perustaa Lake Worthin alueelle ikäihmisten palvelutalon Lepokodin (Finnish-American Rest Home) ja vanhainkodin (American-Finnish Nursin Home), missä suomalaiset voisivat viettää vanhuuden päiviään äidinkieltään puhuen ja omaa kulttuuriaan vaalien. Helmikuussa 2020 minulla oli tilaisuus vierailla Lepokodissa ja keskustella työntekijöiden ja asukkaiden kanssa.

Erityisesti huomio kiinnittyy mukavaan ja sosiaaliseen ilmapiiriin. Jo sisään astuessamme Lepokodissa asuva suomalainen Siiri Kovalainen (kuvassa vas.) ilahtuu suomalaisten vierailusta ja istahdan hänen viereensä tuomaan Suomen terveisiä. Hän on lähtenyt Pohjois-Pohjanmaalta Utajärveltä 1950-luvulla Amerikkaan paremman elämän perään. Mieleen muistuu kovat sodan ajat Suomessa Oulussa sotilassairaalassa. Ei elämä helppoa ollut aina Amerikassakaan, mutta suomalaisella sisulla hän on hyvin pärjännyt. Valoisa ja positiivinen Siiri viettää mukavia eläkepäiviä Floridassa, vaikka haluaakin aikanaan tulla haudatuksi kotimaan multiin, sitten kun se päivä koittaa.

Lepokodin ja vanhainkodin viikko-ohjelma on monipuolinen. Kaikessa toiminnassa näkyy yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Jokapäiväinen kahvihetki on myös sosiaalinen hetki, jossa kerrotaan kuulumisia ja kuullaan uutisia. Voimistelu ja venyttely yhdessä näytti ohjelman mukaan myös tärkeältä. Myös yhteiset retket talon autolla ovat virkistäviä. Monet vieraat ja ulkopuoliset järjestöt ovat tervetulleita virkistämään päivää ja tuomaan terveisiä talon ulkopuolelta.

Lepokodin Ystävät -yhdistys perustettiin samoihin aikoihin kun Lepokoti oli rakenteilla eli 1970-luvun alussa. Aluksi yhdistys auttoi toiminnan käytiin lähdössä. Vapaaehtoiset ahkeroivat monissa töissä keittiöllä, pyykkituvassa ja siivouksessakin. Nyt oma henkilökunta toimii näissä tehtävissä. Vapaaehtoiset pitävät nykyisin ahkerasti myyjäisiä, leipovat karjalanpiirakoita ja pullaa ja keräävät näin varoja asukkaiden hyväksi. Esimerkiksi kaikki eteisaulan kalusteet, ruokasalin pöytäliinat ja monet koristeet ovat heidän hankkimiaan. Viime vuosina on lisäksi hankittu äänentoistolaitteita, pesukone, kuivaaja, ruuan tarjoiluvaunu, jääpalojen valmistuskone ja joululahjoja asukkaille.

Lähtiessäni Lepokodilta jäin miettimään, mitä me voisimme oppia heiltä. Kyllä päällimmäisenä ajatuksena nousi se sosiaalinen hyvinvointi ja toimeliaisuus, joka näkyi kaikessa toiminnassa. Kun ihminen voi sosiaalisesti hyvin, pienet vaivatkin unohtuvat. Toinen asia oli vapaaehtoisten innostus ja se, että kaikki olivat tervetulleita yhdessä ilahduttamaan asukkaiden arkea monin eri tavoin. Toki tunnelmallinen ja monin tavoin viihtyisä ympäristö virkistää kaikkia. Leppoisaa ja aurinkoista säätä unohtamatta.

Lue lisää http://www.farh.org/Kylamme/kylamme.html

Anja Karvonen-Kälkäjä
oikeustieteen tohtori, vanhuusoikeuden asiantuntija