Sukupolvet juhlivat yhdessä Oulussa

Iloa Arkeen -kiertue pysäytti karavaaninsa 18.10.2018 Oulun kauppakeskus Valkeaan. Iloa pursuilevaan päivään mahtui muun muassa päiväkoti Ainon lasten loruilua, Äijäbalettiesitys, Pohjan Akkojen merellisiin tunnelmiin vienyt tanssiesitys ja Vuoden Isovanhemman julkistus. Tapahtumapäivässä ja Oulun pysäkkien toiminnassa näkyi Pysäkkien valtakunnallinen kiertueteema ”Kansalaistoiminta vanhustyössä” sekä Oulun oma teema ”Sukupolvet yhdessä”.

Yhteys eri ikäisten välillä

Haastattelimme Oulun Seudun Mäntykodin hankevastaavaa Marjaleena Kyllöstä, joka oli mukana järjestämässä onnistunutta päivää. Kyllönen on toiminut aiemmin valtakunnallisessa Iloa Arkeen- pysäkkiverkostossa Mäntykodin Ilonpisara- projektin vastaavana. Ilonpisara pyörittää Oulussa neljää Iloa Arkeen-pysäkkiä Mäntykodilla, Kaukovainiolla sekä Tuiran ja Korvensuon asukastuvilla.  

Koululaiset ja päiväkodit ovat vierailleet Mäntykodin pysäkillä ja lukioikäiset olleet mukana pysäkin toiminnassa vapaaehtoisina. He ovat olleet muun muassa ulkoiluapuna ikääntyneille Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan aikaan. Lapset ja ikääntyneet ovat askarrelleet yhdessä joulukortteja. Lapset ovat myös käyneet laulamassa, soittamassa ja esittämässä näytelmiään ikääntyneille. ”Pysäkin asiakkaat ovat usein aika iäkkäitä, joten heillä ei välttämättä ole lähipiirissään esimerkiksi lastenlapsia tai muita pieniä lapsia” Kyllönen kertoo.

Liikunnan ja musiikin iloa

Iloa Arkeen -tapahtuman aikana ikääntyneet pääsivät nauttimaan lasten esityksistä, kun Pikku Ainon päiväkodin Kielo-ryhmäläiset lauloivat syyslauluja ja loruilivat. Samalle lavalle nousi myöhemmin Äijäbaletin taidokas ryhmä, joka tanssi Joutsenlampi- ja Ruusuvalssi-kappaleiden tahtiin. Myös yleisöä liikutettiin päivän aikana, kun räväkkä juontaja Merja Satulehto tanssitti väkeä Popcornin soidessa.

Lisäksi pääsimme nauttimaan herkästä Pohjan Akkojen tanssiesityksestä, jossa tanssijoiden asut ja huivit toivat mieleen aaltoilevan meren. Tanssijat intoutuivat esityksensä lopuksi tanssittamaan yleisöä, jolloin koko kauppakeskuksen keskuskäytävä Kesäkatu täyttyi iloisesta tanssahtelusta.

Vallin Yhdessä-toiminta järjesti tapahtumaan lukunurkkauksen, jossa tutustuttiin selkokielisiin kirjoihin ja Selkosanomat -lehteen. Samalla kerrottiin Minä luen sinulle -kampanjasta, joka järjestetään 11.-15.2.2019. Kampanjassa maahanmuuttajat käyvät lukemassa ääneen ikäihmisille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomen.

Iloa Arkeen -pysäkeistä haluttiin myös kuulla lisää ja esittelypöydillä kävikin kova kuhina. Mukana päivässä oli Oulun kaupungin ikäihmisten Aino-neuvonta, josta saa tietoa ikääntymiseen liittyen. Lisäksi SPEK, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, oli jakanut päivään kodin turvallisuudesta kertovia tehtäväkirjoja, jotka sopivat hyvin ikääntyneiden ja lasten yhteiseen opiskelutuokioon.

Valli ry:n Vuoden isovanhempi -tunnustus julkistettiin Oulun tapahtumassa.  Vuoden 2018 isovanhemmaksi valittiin iskelmälaulaja Katri Helena Kalaoja.  Kahden lastenlapsen isovanhempi Katri Helenan videotervehdys päästiin näkemään ensi kertaa tapahtumassa.

Tapahtumasta saatiin iloa niin yleisölle kuin järjestäjillekin pitkäksi aikaa. Osa yleisöstä oli koko päivän mukana seuraamassa riemukasta ohjelmaa. Päivän päätti Caritas-kuoron kaunis lauluesitys ja sen jälkeen kuulimme erityisesti mieltä lämmittävän palautteen eräältä katsojalta: ”Kyllä meistä pidettiin hyvää huolta!” 
Karoliina Randelin