Syyslomaviikko on oivallinen hetki viettää aikaa isovanhempien kanssa – 39-vuotias mummi iloitsee energisestä ajasta tyttärenpoikansa kanssa

lapsenlapsi ja isoäiti leikkivät lattialla

Kaikki iäkkäät eivät ole isovanhempia, eikä isovanhempi ole aina iäkäs. Kaikilla ei myöskään ole biologista mummoa tai vaaria. VALLI ry kannustaa kaikkia juhlistamaan sukupolvien välistä yhteyttä.

Viime lauantaina 16.10. juhlittiin Isovanhempien päivää, joka korostaa sukupolvien välistä yhteyttä ja nostaa isovanhemmuuden arvostusta koko yhteiskunnassa. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton VALLI ry:n aloitteesta juhlittavan päivän teemaa voi hyvin jatkaa koulujen syyslomaviikoilla, jotka ovat parhaillaan käynnissä.

”Tänä syksynä monet isovanhemmat ja lapsenlapset tapaavat ensimmäistä kertaa kunnolla ja turvallisesti koronakurimuksen jälkeen. Rajoitustoimet olivat paikoillaan hankalassa tilanteessa, mutta niin isovanhemmat kuin lapsenlapsetkin ovat ikävöineet toisiaan valtavasti. Pienten ja isompienkin ihmisten elämässä puolitoista vuotta oli pitkä aika”, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry toiminnanjohtaja Virpi Dufva sanoo.

Isovanhemmuus kestää läpi elämän

Ennen eri sukupolvet saattoivat asua jopa samassa taloudessa. Nykyään se on harvinaisempaa, ja melkeinpä yleisempää on, että he asuvat eri puolilla maapalloa tai ainakin eri puolilla Suomea.

”Elämä ja maailma muuttuu, mutta isovanhempien merkitys lapsenlapsille ja lapsenlasten merkitys heille säilyy. Kannustamme ja toivomme, että he pystyisivät olemaan yhteydessä ja viettämään aikaa yhdessä läpi vuoden”, Dufva sanoo.

”On tärkeää myös muistaa, ettei isovanhemmuus lopu, vaikka mummi tai ukki muuttaisi palvelutaloon tai vanhainkotiin. Häntä voi edelleen käydä tervehtimässä, ja jokainen vierailu merkitsee valtavasti. Isovanhemmuus kestää läpi elämän”, Dufva jatkaa.

39-vuotias iloitsee mummiudesta

VALLI ry haluaa myös muistuttaa, kuinka isovanhemmuutta on monenlaista. Kaikilla iäkkäillä ei ole lapsenlapsia, ja toisaalta kaikilla lapsilla ei ole omia biologisia isovanhempia. Naapurintädin voi ottaa omaksi varamummikseen, jos omaa ei ole.

Mummo tai pappa ei välttämättä myöskään ole iäkäs. Yksi mummiutta juhlistavista on orimattilalainen 39-vuotias Noora Torniainen, jonka tyttärenpoika täytti juuri vuoden.

”Mummius on aivan ihanaa! Soittelemme videopuheluita lähes päivittäin ja näemme aina kun ehdimme. Haen pikkupojan mummilaan yökylään, kun vain töiltäni ehdin. On ihanaa touhuta hänen kanssaan ja olla mukana pikkuisen elämässä ja kasvatuksessa. On kiva, kun tässä elämänvaiheessa riittää energiaa touhuta. Haluan myös tarjota tyttärelleni vapaa-aikaa, sillä hän on vielä nuori”, Torniainen kertoo.

Torniaisen tytär oli täyttänyt juuri 18 vuotta, kun hän sai lapsensa. Torniainen oli puolestaan 19-vuotias saadessaan tyttärensä. Perheen tuki merkitsi myös hänelle aikoinaan valtavasti.

”Omat vanhempani sekä tyttäreni toinen isoäiti auttoivat paljon lapsenhoidossa. Minulla on myös aina ollut läheiset välit isovanhempiini. Olen edelleen kiitollinen saamastani avusta ja iloinen nyt siitä, että tyttärelläni on tiivis tukiverkosto ja apu aina lähellä. Suku on äärettömän tärkeä voimavara”, Torniainen sanoo.

Tekemistä isovanhemmille ja lapsenlapsille:

  • Soittakaa videopuhelu tai tavallinen puhelu. Esittäkää laulu tai pieni näytelmä toisillenne tai esitelkää suosikkikirja tai musiikkikappale.
  • Tehkää metsäretki lähimetsään.
  • Käykää yhdessä elokuvissa.
  • Kokatkaa yhdessä suosikkiruokaanne.
  • Viettäkää yhteinen lounashetki palvelutalossa tai lähiravintolassa.
  • Lähetä kortti isovanhemmalle. Postikortti ja tulostetut valokuvat ovat konkreettisia muistutuksia läheisistä, ja ne säilyvät esillä pöydän päällä pitkään.


Lisätietoja:

Sari Vapaavuori
Kehittämispäällikkö
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
Puh. 040 067 8858
sari.vapaavuori@valli.fi


Virpi Dufva
Toiminnanjohtaja
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
Puh. 050 365 4664
virpi.dufva@valli.fi