Taiteessa tapahtuu aina

Galleria Orton eli Invalidisäätiön sairaala Ortonin oma taidegalleria täytti jo 15 vuotta.  Vuosien saatossa on järjestetty lähes 200 ammattitaiteilijan näyttelyä. Galleria-kahvilassa käyvät sairaalan potilaat, henkilökunta ja runsaasti myös ulkopuolisia.  Juhlanäyttelyn avajaisissa pohdittiin ns. sairaalataiteen, hoitotaiteen tai parantavan taiteen eroa ns. tavallisesta taiteesta. Eroa ei löydetty! Todettiin vain yhdessä, että taiteella on virkistävä, eheyttävä vaikutus ja se tuottaa sekä hyvinvointia että terveyden tunteita. 

Humalistonkadun Ars Sana -galleriassa avasi elämänsä ensimmäisen näyttelyn 92 -vuotias Eila Metsikkö. Hänen akvarellein toteutetut maisemat kuvaavat Helsingin jo mennyttä rakennettua ympäristöä hienovaraisella tavalla. Eila Metsikkö kertoi surevansa jokaista menetettyä vanhaa taloa ja puistoa. Hän kertoi olleensa pitkään hyvin yksinäinen kissansa kanssa, mutta näyttelyn pystyttäminen antoi hänelle uuden vaiheen elämään taiteen parissa. Ihailtavaa!  

Kettuki ry valitsi vuoden 2016 taiteilijaksi Pasi Soukkalan, itseoppineen kuvataiteilijan. Hänen näyttelynsä on ARTag Galleriassa Hietaniemenkadulla. Pasin rikkaasti piirretyissä töissä on aina tarina, joka kertoo omista kokemuksista luonnossa, linnuista, metsästä ja rakkaista tapahtumista, kuten piknikistä äidin kanssa järven rannalla. Hän työskentelee aamusta iltaan kotonaan Mäntässä tai Satakielen toimintakeskuksessa. Avajaisiin tuli bussilastillinen ystäviä ja tukijoita. Tunnelma oli koskettavan lämmin.

Taiteella on monta merkitystä. Taiteilijalle se on luovan ilmaisun väline, ammattikin. Katsojalle ja kokijalle se on hyvinvoinnin lähde.  Vanhukselle se suo hetken pois yksinäisyydestä.  Sairaalalle tai ikäihmisten palvelutalolle se luo kodinomaisuutta ja nostaa arjen yläpuolelle, henkilökunnalle tauon työn rutiineista jne. Hyviä syitä taiteen nauttimiseen löytyy loputtomiin.

Käykää ihmiset taidenäyttelyissä tai katsokaa ympärillenne luonnossa kulkiessanne! Niistä ammentaa kauneutta sisimpään!