Tarvitaanko edunvalvontavaltuutusta, jos on tehnyt valtuutuksia Suomi.fi -palvelussa?

Suomi.fi -palvelusta löytyy paljon hyvää ja ajantasaista tietoa erilaisista viranomaispalveluista sekä ohjeita palveluiden käyttöön.

Myös edunvalvontavaltuutuksesta kerrotaan ja tarjolla on tulostettava lomake valtuutuksen vahvistamista varten. Mutta toisin kuin moni on erehtynyt luulemaan, Suomi.fi -palvelussa annetuilla valtuuksilla ja edunvalvontavaltuutuksella ei oikeastaan ole mitään tekemistä keskenään. Edunvalvontavaltuutusta ei voi korvata Suomi.fi -portaalissa annetuilla valtuutuksilla.

Oikeaa edunvalvontavaltuutusta ei voi antaa Suomi.fi -portaalissa. Suomi.fi:ssä annetut valtuutukset koskevat ainoastaan sähköistä asiointia. Suomi.fi -portaalissa voi antaa tietun valtuutuksen, että joku esimerkiksi asioi puolestasi verkossa vaikka juuri reseptiasioihin liittyen. Mutta kattavat oikeudet asioidesi hoitoon ja terveystietoihisi pääsyyn voit myöntää vain ja ainoastaan edunvalvontavaltuutuksen kautta. Edunvalvontavaltuutuksen muodosta on olemassa tarkat säädökset, ja sen voimaan tuloon vaaditaan aina maistraatin vahvistus.

Suomi.fi -portaalissa annetut valtuutukset on tarkoitettu väliaikaisiksi ja helpottamaan arjen juoksevien asioiden hoitamista. Ne myös koskevat vain yksittäisiä palveluja. Jos siis on vaikkapa lähdössä pitkälle ulkomaanmatkalle, on mahdollista valtuuttaa läheinen henkilö hoitamaan esimerkiksi sähköisiä reseptiasioita tai asunnon vuokrausta. Todella kätevää!

Vaikka valtuutuksia on Suomi.fi -portaalissa mahdollista antaa, niiden käyttömahdollisuudet ovat käytännössä kuitenkin melko rajatut. Henkilö, jonka valtuutat palvelussa huolehtimaan sähköisistä reseptiasioistasi, ei esimerkiksi pääse käsiksi Omakannassa oleviin terveystietoihisi eikä hänellä ole oikeuksia tehdä päätöksiä puolestasi.

Mihin Suomi.fi-portaalia voi käyttää?

Rekisteröitymällä ja tunnistautumalla Suomi.fi -portaalin käyttäjäksi voi

  • viestiä viranomaisten kanssa,
  • tarkistaa omia tietojaan sekä
  • antaa valtuuksia asioiden hoitoon valitsemalleen henkilölle.

Monet viranomaispäätkset, kuten päätös vaikkapa työttömyysturvasta tai ilmoitus äänioikeudesta on mahdollista tilata suoraan Suomi.fi -portaaliin, jolloin valtava määrä paperista postia jää pois. Asiakirjojen säilyttämisestäkään ei tarvitse siten enää murehtia, sillä kaikki tiedot ovat tarkistettavissa yhdestä paikasta.

Suomi.fi -portaalin valtuutukset-osiosta löytyy monenlaisia lomakkeita, joiden avulla voi laittaa asioita vireille sekä antaa tietynlaisia valtuuksia.

Anja Karvonen-Kälkäjä
OTT, VT, vanhuusoikeuden asiantuntija
AKK-asiantuntijapalvelut- See more at: https://www.valli.fi/ajankohtaista/uutiset/tarvitaanko-edunvalvontavaltuutusta-jos-on-tehnyt-valtuutuksia-suomifi-palvelussa/#sthash.mnGLE84W.dpuf