Teknologia ja palvelut kuuluvat kaikille?

VALLIn uutiskirje 4/2019

Ehdottomasti kyllä. Pohdin taas tänään tätä tuttua asiaa – seisoessani kukonlaulun aikaan rautatieasemalla. Yritin päästä asioimaan pisteessä, jonka palvelu toimi ainoastaan soittamalla kännykkänumeroon tai lukemalla ovessa oleva QR-koodin. Kyse oli vessan ovesta. Jaa-a, kännykän löydyttyä sain kuin sainkin oven auki. Ja elämä helpottui. Mutta mitä vaihtoehtoja olisi ollut, jos oven ripaa kiskovalla ei ole puhelinta, saati älypuhelinta käytössään?

Tämä on kieltämättä pienen pieni, mutta samalla oiva esimerkki siitä, miten teknologia ja digitalisaatio vaikuttavat arjessamme. Toisten näkökulmasta kyse on loistavavasta palvelusta, toiset kokevat sen eriarvoistavana ja syrjivänä.

Samalla esimerkki on osa sitä digitalisaatioon liittyvää huolta, mitä yhteiskunnassamme koetaan. Omien asioiden hoitaminen on vaikeaa, kun tarjolla on ensisijaisesti vain sähköisiä palveluvaihtoehtoja. Digitaidoista puhutaan uusina kansalaistaitoina, ja sitä ne ovatkin. Kaikilla ei kuitenkaan ole eri syistä johtuen mahdollisuutta digipalveluita käyttää.

Teknologian kehittyessä ja palveluiden digitalisoituessa vinhaa vauhtia, on tarpeellista herättää keskustelua ihmisten moninaisuuteen liittyen. Olen varma siitä, että filosofi Maija-Riitta Ollilan puheenvuoro tekoälystä ja vanhojen vallankumouksesta 6.6. DigiAgeTalkissa pöllyyttää jok’ikisen osallistujan ajatuksia. Nostamme esiin sen, että ei ole olemassa yhtä ”tavallista teknologian käyttäjää”, ei myöskään yhtä ja yhtenäistä joukkoa, sen vuoksi ei voi olla samanlaisia ratkaisujakaan.

Panelistit pohtivat kanssamme sitä, miten ja millä arvoilla luomme tulevaisuuttamme. Olemme myös selvittäneet mm, +75 v. kokemuksia, motivaatiota ja tarpeita, kuulet niistä lisää tapahtumassamme. Mukana on paljon kiinnostavia näytteilleasettajia, puheenvuoroja yms. Ja kaikki vain kivenheiton päässä Helsingin rautatieasemalta – Scandic Park Hotellissa Mannerheimintiellä. Olethan jo ilmoittautunut mukaan maksuttomaan tapahtumaamme? Joitakin paikkoja on vielä vapaana ja ilmoittautuminen päättyy perjantaina 24.5.2019.

Lämpimästi tervetuloa mukaan verkostoitumaan, ilmoittautuneita on jo liki 400!

Sari Vapaavuori
Vallin Ikäteknologiakeskus

TOP