VALLIn 70-vuotisjuhlavuotta vietetään välittäen

Tervehdys kaikille alkavaan vuoteen,

Kyseessä ei olekaan mikä tahansa vuosi toisten joukossa, vaan Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n ansiokas 70-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuotta polkaistiin käyntiin jo marraskuun liittokokouksessa Helsingissä ja teema jatkuu läpi vuoden eri tilaisuuksissa ja tekemisissä, joihin toivon, että sankoin joukoin pääsette osallisiksi.

Saamme olla ylpeitä koko komeasta 70-vuotisesta historiastamme ja historiamme tuntien rakennamme tulevaisuuttamme ikääntyvien parhaaksi toisiamme tukien. Tuki ja turva – ne ovat kaksi keskeistä tekijää, jotka mahdollistavat arjen sujuvuutta iäkkään ihmisen ympärillä. Ne ovat myös merkittävässä roolissa jäsenjärjestöissä, ja toisiltamme oppien ja neuvoa kysyen, selviämme kyllä taas huomiseen. Tästä päästäänkin sopivasti toiseen tämän vuoden merkittävään teemaan, eli vuosi 2023 on Välittämisen teemavuosi VALLI ry:ssä.

Välittäminen on pieniä ja isompiakin arjen tekoja, joihin meillä jokaisella on mahdollisuus, mutta myös velvollisuus toinen toistamme kohtaan. Yhteisöllisyyden ilmapiiri ja naapuriapu ovat Suomessa nostamassa orastavasti päätään ja yksi tehtävämme on mahdollistaa sen toteutuminen. Tässä on myös paikkansa jäsenjärjestöillä, jotka voivat toimia paikallisena voimana, ja mahdollistaa vaikkapa kohtaamisia ja koota verkostoja. Kuten aiempaan historiaan viitaten, on paljon sellasta, josta voimme edelleen ottaa opiksi ja ammentaa tulevaisuutta tehdessämme.

Otimme VALLIsta osaa ISC 2022 (Kansainväliseen Ikäteknologia) konferenssiin, joka pidettiin lokakuussa Etelä-Korean Daegussa. Siellä, miljoonakaupungissa välittäminen ja ihmisten ystävällisyys olivat läsnä koko ajan ja joka paikassa (paitsi ei paikallisessa junassa, jossa minua ja VALLIn toiminnanjohtajaa kiellettiin ääneen keskustelemasta :)). Kulttuurierot Aasian ja Euroopan / pohjoismaiden välillä ovat toki merkittävät, mutta paljon on sellaista arjen käyttäytymiseen ja toisesta välittämiseen kuuluvaa, jossa meillä on edelleen varaa petrata. Yhdessä olemme vahvempia!

Lopuksi haluan toivottaa meille kaikille riemukasta juhlavuotta 2023. Välitetään toinen toisistamme!

Ollaan kuulolla,

Hanna-Leena Ojalainen
VALLIn puheenjohtaja