VALLIn uusi opas kannustaa ikääntyneitä teknologian hyödyntämiseen

Älyä ja iloa teknologiasta – Teknologia ja laitteet ikääntyneiden arjen tukena -opas tarjoaa kevyen katsauksen omaa toimintakykyä ja omaehtoista arkea tukeviin teknologisiin ratkaisuihin. Opas antaa vinkkejä ikääntyville ja vanhoille ihmisille omien lähitulevaisuuden tarpeiden pohtimiseen ja laitteiden hankintaan liittyviin seikkoihin.

Kaikki me haluamme ikääntyä mahdollisimman omaehtoisesti ja omannäköistä elämää viettäen. Teknologia tuo valtavasti iloa ja turvaa arkeen sekä asumiseen, mutta sanana teknologia on monelle vieras ja luotaantyöntävä. Tässä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n 70-vuotisjuhlavuoden ensimmäisessä julkaisussa tarjoamme kevyen kurkistuksen mahdollisuuksiin, joita teknologia voi tuoda ikääntyvien ja vanhojen ihmisten arkeen.

Lähikuva hymyilevästä vanhasta miehestä. Teksti Älyä ja iloa teknologiasta. Teknologia ja laitteet ikääntyneiden arjen tukena. Tammikuu 2023. Logo valli.fi.

Oppaan tarkoituksena on kannustaa pohtimaan omia tämänhetkisiä ja lähitulevaisuuden tarpeita. Opas ei tarjoa yksityiskohtaisia tuote-esittelyjä, jotta se kestäisi aikaa ja jotta lukija voisi tehdä itse hankintapäätöksensä. Opas ei myöskään ole kaiken kattava manuaali teknologian hankintaan. Julkaisusta löytyvien hakusanojen avulla lukija pääsee kuitenkin tutkimaan itsenäisesti aihepiiriin liittyviä tuotteita. Niitä löytää, kun syöttää hakusanan Internetin hakukoneeseen, esimerkiksi Googleen. Oppaan lopussa on lisäksi yleisiä vinkkejä, jotka auttavat teknologian hankinnassa aina omien tarpeiden kartoituksesta ostotilanteeseen saakka.

Voit tutustua oppaaseen sähköisessä muodossa lataamalla oppaan verkkosivuiltamme. Lataa opas (pdf): Älyä ja iloa teknologiasta -opas. Painettuja oppaita jaamme eri tilaisuuksissa. Toistaiseksi painettuja oppaita ei voi tilata erikseen.

Oppaan on toimittanut VALLIn Ikäteknologiakeskus. Ikäteknologiakeskus edistää ikääntyvien ja vanhojen ihmisten osallisuuttaa digitalisoituvassa ja teknologisoituvassa yhteiskunnassa, ja vie ikääntyneiden äänen, kokemuksen ja tarpeet yhteiskunnan eri tasoille ja foorumeihin. Tutustu toimintaan Ikäteknologiakeskuksen verkkosivuilla.